Hlavní obsah

Španělsko má po deseti měsících vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělský parlament v sobotu ve druhém kole vyslovil důvěru šéfovi Lidové strany (PP) a úřadujícímu premiérovi Marianu Rajoyovi pro funkci předsedy vlády na další volební období. Skončila tak desetiměsíční patová situace, během níž se ve Španělsku nedařilo vytvořit vládu.

Foto: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

Španělský premiér Mariano Rajoy před hlasováním parlamentu o důvěře

Článek

Podporu Rajoyovi vyslovilo 170 poslanců, proti jeho pokračování v premiérském křesle jich hlasovalo 111. Zdrželo se 68 zákonodárců.

V prvním kole hlasování, které se konalo ve čtvrtek, poslanci Rajoyovi důvěru ještě nevyslovili, protože nezískal dost hlasů pro absolutní většinu v 350členném parlamentu. V sobotním druhém kole mu ale stačila prostá většinu, kterou získal díky tomu, že se část poslanců socialistické strany PSOE zdržela hlasování.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Demonstrace odpůrců premiéra Mariana Rajoye v Madridu

V Madridu ale mezitím demonstrovali odpůrci Lidové strany a premiéra Rajoye.

Ve Španělsku skončila desetiměsíční patová situace. Po loňských prosincových volbách nezískal totiž nikdo dostatečný počet hlasů k sestavení jednobarevné vlády a stranám se nedařilo vytvořit ani žádnou koalici. Ani nové volby v červnu situaci nevyřešily.

Rajoye pověřil tento týden král Felipe VI. sestavením vlády letos již potřetí. První nabídku šéf vítězné strany z prosincových voleb odmítl s tím, že nemá dostatečnou podporu. Druhou nabídku po červnových volbách, v nichž lidovci opět zvítězili, Rajoy přijal. Důvěru poslanců ale před dvěma měsíci nedostal.

Reklama

Výběr článků

Načítám