Hlavní obsah

V Polsku chystají exhumace obětí Smolenska. Příbuzní protestují

Právo, Pavol Minárik

Přes 200 pozůstalých po obětech letecké katastrofy polského prezidentského speciálu, ke které došlo 10. dubna 2010 v ruském Smolensku, v otevřeném dopise vyzvalo prezidenta Andrzeje Dudu, vládu premiéry Beaty Szydlové i polský episkopát, aby jim pomohli ochránit hroby jejich příbuzných před zneuctěním. Ti však zarytě mlčí, a tak jim jako poslední naděje zůstává už jen papež František, upozornila v pátek Gazeta Wyborcza.

Foto: Sergej Karpuchin, Reuters

Trosky polského tupolevu ve Smolensku

Článek

Polská generální prokuratura 6,5 ​​roku po leteckém neštěstí, ve kterém zahynul polský prezident Lech Kaczyński s celým 95členným doprovodem, nařídila exhumaci těl většiny oběti. Ta se týká 83 nebožtíků, jelikož zbývajících devět obětí už v minulosti exhumovali a čtyři těla byla zpopelněna. Vojenská policie už doručila pozůstalým časový harmonogram exhumací, které začnou v nejbližších dnech a potrvají několik týdnů.

Právo a spravedlnost (PiS), v jejímž čele stojí Jaroslaw Kaczyński (67) - dvojče zesulého prezidenta - tvrdí, že ve Smolensku nešlo o neštěstí, ale o atentát. Na tělech oběti budou nyní hledat pozůstatky výbušnin.

Státní vyšetřovací komise přitom ještě před loňským nástupem PiS k moci dospěla k závěru, že nehodu během přistání ve Smolensku zavinili polští piloti a mimořádně špatné počasí.

"Nikdo se nás nechce zastat a kvůli zvráceným spikleneckým teoriím PiS chtějí nyní naše příbuzné vyhrabávat z hrobů," uvedla pro TVN24 Izabella Sariusová, jejíž otec také zahynul ve Smolensku.

Tělo manžela nechala zpopelnit v obavě před PiS

"Měla jsem špatné tušení, že PiS bude chtít vykopat ze země mého manžela, a proto jsem rozhodla zpopelnit jeho tělo. To však neznamená, že neprožívám smutek a trauma s ostatními z pozůstalých, jejichž blízké nyní čeká exhumace ," uvedla Malgorzata Szmajdzińská, jejíž manžel bývalý ministr obrany Jerzy Szmajdziński zahynul společně s celou statní delegací mířící na vzpomínkovou slavnost k 70. výročí vyvraždění přes 20 tisíc polských důstojníků v Katyni tehdejší sovětskou tajnou službou NKVD.

Reklama

Výběr článků

Načítám