Hlavní obsah

Rusko varovalo USA: Své základny v Sýrii budeme bránit

Moskva

Americká politika vůči Rusku je podle nedělního vyjádření ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova hnána agresivní rusofobií. Varoval, že pokud by Spojené státy bombardovaly syrské základny, Rusko bude hájit svá zařízení na nich. Podle něj někteří politici v USA zvažují bombardování syrských základen.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Slyšel jsem, že to zaznělo z Washingtonu. Jakési anonymní zdroje přemílají informaci o tom, že se nyní v Bílém domě plánuje zvažování různých variant a že taková varianta tam také zazněla,” řekl Lavrov. Poté, co selhalo v září příměří, a rozhořely se líté boje o Aleppo, nechal americký prezident znovu posoudit všechny možnosti řešení syrské krize. Na stole je opět vojenské řešení. [celá zpráva]

Podle Lavrova se dokonce zvažuje bombardování syrských základen.

„Toto je velmi nebezpečná hra vzhledem k tomu, že Rusko - které je v Sýrii na pozvání legitimní vlády této země a má v ní dvě základny - tam má své protivzdušné obranné systémy k ochraně těchto zařízení,” zdůraznil šéf ruské diplomacie v rozhovoru poskytnutém ruské televizi, jehož text ministerstvo zahraničí zveřejnilo na svém webu.

V pátek ruská Státní duma ratifikovala rusko-syrskou smlouvu, která dává Moskvě právo zřídit na syrském území stálou leteckou základnu. Rusko už vyslalo do Sýrie několik systému protivzdušné ochrany S-300 a nyní i vylepšenou verzi S-300VM, určenou zejména proti balistickým raketám a střelám s plochou dráhou letu. [celá zpráva]

Lavrov je přesto přesvědčen, že tento scénář nenastane: „Myslím, že tam 'horké hlavy' nicméně budou uklidněny a budou se v tomto ohledu chovat seriózně.” Lavrov je přesvědčen, že s tímto postupem nesouhlasil americký prezident Barack Obama.

Rusko čelí agresivní politice USA

Ruský ministr přitom zmínil, že USA podnikají agresivní kroky, které ohrožují bezpečnost Ruské federace: „V srdci americké politiky k Rusku je nyní ukotvena agresivní rusofobie. A není to jen slovní rusofobie, ale agresivní kroky, které mohou skutečně vážně poškodit naše národní zájmy a představují hrozbu pro naši bezpečnost.“

Ministr jmenoval zejména americkou přítomnost u ruských hranic, rozmístění protiraketového štítu ve východní Evropě a sankce uvalené na Moskvu kvůli Ukrajině.

Zablokovaná Rada bezpečnosti

Lavrovova ostrá rétorika přišla poté, co se nepodařilo přijmout v Radě bezpečnosti  OSN rezoluci, která by umožnila zklidnit situaci v Aleppu.

Moskva nejprve vetovala francouzsko-španělský návrh, který počítal s vyhlášením bezletové zóny nad městem. Pak neprošel ani ruský návrh, který s jejím ustavením nepočítal, protože na ní Západ trvá. Naopak Kreml chce, aby se oddělila Západem podporovaná umírněná opozice od radikální.

Reklama

Výběr článků

Načítám