Hlavní obsah

Rusko poslalo do Sýrie protiraketový systém, není jasné proti komu

Rusko poslalo do Sýrie protiraketový systém, uvedla v úterý televize Fox News s odvoláním na tři zdroje z oficiálních míst. Proč přesně Rusové zařízení do Sýrie posílají, není jasné. Zdroje Fox News naznačují, že by mohli chtít systém využít k odražení případného amerického útoku.

Foto: Profimedia.cz

Ruský protiraketový systém S-300VM (v kódovém označení NATO SA-23 Gladiator)

Článek

Komponenty systému SA-23, použitelného jak proti raketám, tak proti letadlům, dorazily na ruskou námořní základnu Tartús v Sýrii o víkendu, ale zatím nebyly smontovány.

Podle amerických zdrojů je to poprvé, kdy Rusko tyto zbraně umísťuje mimo své území. Pohyb zbrojní dodávky na území Ruska sledovaly podle Fox News americké tajné služby.

Proti komu?

Důvod rozmístění těchto zbraní není jasný, podle Fox News by se však mohlo Rusko, které vojensky podporuje síly syrského prezidenta Bašára Asada v boji proti jeho odpůrcům, připravovat na obranu proti potenciálnímu americkému útoku v Sýrii.

„An-Nusra nemá žádné letectvo, že,“ poznamenal ironicky jeden ze zdrojů televize.

Fox News připomněla, že po loňském sestřelení ruského letadla na hranici s Tureckem Rusové umístili v Sýrii systém protivzdušné obrany S-400 a že se americká armáda od té doby vyhýbá letům nad územím v dosahu radarů tohoto systému.

Spojené státy v pondělí vypověděly dvoustranná jednání s Ruskem o syrském příměří, protože Moskva podle nich neplní dohodu uzavřenou 9. září. Rusko se připojilo k náletům syrské armády na Aleppo, ačkoli minulá dohoda počítala s tím, že letecké útoky budu zastaveny. [celá zpráva]

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval Rusko a USA, aby přerušená jednání o příměří obnovily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám