Hlavní obsah

Clintonová a Trump se utkají v první televizní debatě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká veřejnost bude mít v pondělí večer místního času (v úterý nad ránem SELČ) možnost sledovat první přímou konfrontaci prezidentských kandidátů Hillary Clintonové a Donalda Trumpa. Jejich první televizní debata může mít podle většiny komentářů nepředvídatelný průběh: politická rutinérka Clintonová se střetne s nevyzpytatelným Trumpem.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump

Článek

Realitní magnát z New Yorku dal už předem najevo, že považuje debatu se svou soupeřkou za nefér, protože prý k němu moderátor nebude vstřícný. Diskusi na půdě soukromé Hofstrovy univerzity v Hempsteadu ve státě New York bude přitom řídit Lester Holt z televize NBC, který je členem Republikánské strany, za kterou Trump kandiduje. Podle Trumpa je to ovšem demokrat.

"Je to celé falešný systém, všichni jsou tam demokrati, OK?" řekl televizi Fox News Trump, známý odtažitým vztahem k médiím. Nejraději by prý debatu absolvoval přímo, bez moderátora.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hillary Clintonová

Clintonová se naopak bojí, že moderátor bude vůči Trumpovi shovívavější, protože miliardář je v podobných debatách nováčkem. Podle šéfky jejího komunikačního štábu Jennifer Palmieriové je to prý dokonce největší obava, kterou Clintonová v souvislosti s pondělní premiérou pociťuje.

Kontaktní sport

Trumpova strategie v debatách, které budou celkem čtyři, je pro analytiky velkou neznámou. Výzvou bude nepochybně pro Clintonovou, protřelou politickou bojovnici, zvyklou ovšem na souboj konvenčními prostředky. Bývalá první dáma před debatou přerušila kampaň, aby se se svým týmem připravila na souboj s Trumpem. Do jaké míry její taktika kalkuluje s předpokládanou explozí emotivních a politicky nekorektních argumentů, zůstává otázkou.

Demokratická kandidátka je prý připravena na všechno, s čím její sok může přijít. Bude prý promlouvat maximálně jasně a neohroženě "tváří v tvář spílání a urážkám, sekýrování a fanatismu". Newyorské rozhlasové stanici WBLS řekla, že televizní debaty pokládá za "kontaktní sport". Zaměří se na kritiku Trumpových výroků o přistěhovalcích, muslimech, ženách a postižených.

Některé americké komentáře naopak předpovídají, že Trumpovo vystupování v televizi bude klidné, ba krotké. Vycházejí ze zkušeností minulých dnů, kdy se republikánský kandidát v médiích projevoval spíš umírněně a byl přístupnější konvenční, tedy civilizované debatě. V jednom panuje shoda: nespoutaný sedmdesátník nepochybně překvapí.

Šest bloků a tři hlavní témata

Televizní předvolební souboje, klíčovou součást zápasu o Bílý dům, organizuje od roku 1988 soukromá nezisková společnost Komise pro prezidentské debaty (CPD). Připravila a financovala jich už sedm a odpovědná je nejen za jejich přípravu, ale i za režii.

První debata nynější kampaně bude podle CPD rozdělena do šesti bloků po zhruba 15 minutách. Vždy dva bloky budou věnovány jednomu ze tří hlavních témat, která vybral moderátor Holt: Směřování Ameriky, Zápas o prosperitu a Za bezpečnost Ameriky. Každý blok zahájí Holt otázkou a Clintonová i Trump budou mít dvě minuty na odpověď. Pak bude následovat debata.

Ostatní dva prezidentští kandidáti, libertarián Greg Johnson a Jill Steinová z hnutí zelených, budou televizní debaty jen sledovat. Podle pravidel platných od roku 2000 připouští CPD k debatám jen kandidáty s více než 15 procenty preferencí. Johnson jich má osm, Steinová tři.

Posledním a zatím jediným debatujícím kandidátem, který stál mimo dvě hlavní politické strany, byl v roce 1992 nezávislý kandidát Ross Perot.

Reklama

Související články

Americkou kampaň zasáhl faktor Putin

Nepolevující napětí ve vztazích mezi Moskvou a Washingtonem výrazně prosáklo i do boje o prezidentské křeslo v USA. Projevy tamních kandidátů jsou prošpikovány...

Výběr článků

Načítám