Hlavní obsah

Kandidáti na rakouského prezidenta před volbami burcovali voliče

– Vídeň

Finále kampaně před nedělním rozhodujícím druhým kolem voleb rakouského prezidenta využili v pátek oba kandidáti k burcování voličů. Kampaň je napjatá, proti sobě stojí kandidát za Zelené a za populistické protiunijní a protimigrantské FPÖ.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Kandidáti na rakouského prezidenta Norbert Hofer (vlevo) a Alexander Van der Bellen.

Článek

Kandidát Zelených Alexander Van der Bellen označil volby za mimořádně důležité pro další osud Rakouska. „V těchto volbách jde o směřování země. Jde o výběr mezi otevřeným proevropským Rakouskem, na které můžeme být hrdí, a něčím, co je malé nebo zpátečnické,” řekl dvaasedmdesátiletý Van der Bellen, který je známý mnohem vstřícnějším postojem k běžencům než Hofer a FPÖ.

Vítěz prvního kola a kandidát Svobodné strany (FPÖ) Rakouska Norbert Hofer se na závěrečném mítinku vymezil vůči uprchlíkům, odmítl prohlubování integrace EU a vstup Turecka do unie. „Když pracovní trh nedokáže přijmout další lidi a osoby, které přicházejí do Rakouska a zatěžují sociální systém, když není šance na jejich integraci, tak musíme čestně a otevřeně říct, že nemůžeme nechat hranice otevřené,” řekl Hofer.

„Máme povinnost a odpovědnost rozvíjet tuto nádhernou zemi. Těm lidem, kteří si naší země neváží, kteří se zapojili do války ve jménu Islámského státu nebo kteří znásilňují ženy, těm říkám, že nemohou být v Rakousku. Rozlišujeme mezi těmi, kteří s námi chtějí budovat Rakousko, a těmi, kteří chtějí tuto zemi zničit,” uvedl Hofer.

Pětačtyřicetiletý Hofer se rovněž vyslovil proti hlubší integraci uvnitř EU. „Myšlenka, že by se Evropská unie měla proměnit v centralizovaný stát a že by došlo k odstranění principu jednomyslnosti (hlasování) u důležitých otázek, je špatným modelem. Nejsme spojenými státy evropskými.”  Postavil se rovněž proti vstupu Turecka do EU.

„Další zastávka - Hofburg”

Ačkoli podle dřívějšího průzkumu je Hofer mírným favoritem nedělního hlasování, Van der Bellen se nevzdává. „Mám pocit, že se zvedáme, že se u lidí každého věku něco pohnulo,” řekl o volební kampani.

Někteří z několika stovek sympatizantů Van der Bellena si na mítink přinesli kromě jiného plakáty s nápisem „Next Stop - Hofburg”, tedy „Další zastávka - Hofburg”, což je sídlo rakouského prezidenta. Ačkoli Van der Bellena ve volbách podporují Zelení, na jeho mítinku stejně jako v celé jeho kampani dominovala žlutá barva.

Prezidentské volby mohou výrazně změnit politickou mapu Rakouska. Již po prvním kole voleb hlavy státu a debaklu sociálnědemokratického kandidáta rezignoval kancléř Werner Faymann, kterého v čele koaličního kabinetu i sociální demokracie nahradil Christian Kern.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám