Hlavní obsah

Slovenská policie může od ledna zadržet podezřelého z terorismu až na 96 hodin

Právo, ivi
Slovensko

Necelý měsíc po teroristických útocích v Paříži změnilo Slovensko ústavu tak, že policie může od ledna 2016 zadržet podezřelého z terorismu místo současných 48 hodin až na 96 hodin. Návrh vládní strany Směr - sociální demokracie v úterý podpořila i část opozice.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Článek

Toto opatření je součástí tzv. protiteroristického balíku, který schválila vláda premiéra Roberta Fica v reakci na pařížské útoky. Poslanci nesouhlasili s návrhem prodloužit také lhůtu soudům na rozhodování o uvalení vazby na podezřelé z terorismu ze současných 72 hodin na 144 hodin.

Kromě novely ústavy kabinet předložil sněmovně také návrhy změn dalších zákonů, kterými chce dosáhnout účinnější boj proti terorismu. Předloha počítá například s posílením pravomocí policie a tajných služeb, zpřísnit by se měly i tresty za terorismus. O těchto návrzích budou poslanci hlasovat po skončení rozpravy.

Z trestného činu závažný zločin

Změnit se má například charakter trestného činu založení a podporování teroristické skupiny na obzvlášť závažný zločin, aby mohla být zvýšena trestní sazba. „Abychom motivovali lidi, kteří jsou součástí teroristické skupiny ke spolupráci a poskytování informací o spolupachatelích, bude se intenzivněji využívat institut dočasného odložení vznesení obvinění a zastavení trestního řízení spolupracujícího obviněného,“ uvedl Fico.

„Rozšiřujeme také ochranu svědka, který se rozhodne svědčit v případě trestných činů terorismu. Bude mít podstatně efektivnější ochranu a podstatně víc se budou využívat videokonference při výslechu svědka, aby se zamezilo konfrontaci svědka s osobou podezřelou z terorismu,“ dodal premiér.

Opozice změnu kritizuje

V případě policie se rozšíří důvody k zajištění lidí, prodlouží se lhůta na zajištění a rozšíří se oprávnění k prohlídce dopravního prostředku. Mění se rovněž některé pravomoci Slovenské informační služby a Vojenské zpravodajské služby. Zvýší se počet policistů a dojde k jejich přezbrojení.

Opoziční poslanci navrhované změny kritizovali a tvrdili, že povedou k vytvoření policejního státu.

Výběr článků

Načítám