Hlavní obsah

Útoky na Islámský stát můžeme koordinovat s NATO i s Tureckem, tvrdí ruský velvyslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Rusko je připraveno vytvořit s Francií, Spojenými státy a dokonce i s Tureckem společné velení pro boj s organizací Islámský stát v Sýrii. V rozhovoru pro rozhlasovou stanicí Europe 1 to ve středu řekl ruský velvyslanec ve Francii Alexandr Orlov.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout, Reuters

Ruští letečtí technici v Sýrii montují střely na ruský letoun Su-30.

Článek

"Jsme připraveni společně plánovat útoky na pozice DAIŠ (arabská zkratka pro IS) a vytvořit společný generální štáb s Francií, Amerikou, se všemi zeměmi, které se chtějí účastnit této koalice," uvedl Orlov. "Jestli chtějí i Turci, pak jsou vítáni," dodal.

Vytvoření široké koalice proti Islámskému státu prosazuje po krvavých atentátech v Paříži zejména Francie. Prezident François Hollande o tom jednal v úterý ve Washingtonu se svým americkým protějškem Barackem Obamou a ve čtvrtek jede do Moskvy na schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Vstřícné gesto

Už tak napjaté vztahy Severoatlantické aliance a Ruska nicméně v úterý znovu poškodilo sestřelení ruského bombardéru tureckou stíhačkou. [celá zpráva]

Zejména zmínku o přizvání Ankary k vytvoření společného velitelství tak lze vnímat jako vstřícný krok.

Ozvala si Ankara

Vstřícné gesto ve středu ukázal také turecký prezident, když prohlásil, že si jeho země nepřeje eskalaci napětí po sestřelení ruského letadla.

Turecko podle něj jen hájilo svou vlastní bezpečnost a "práva svých bratří" v Sýrii, prohlásil v Istanbulu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Nálety trvají od září

Spojené státy a některé arabské země zahájily nálety na pozice Islámského státu v Sýrii loni v září. K operaci se postupně připojila také Británie, Francie, Turecko nebo Kanada, která ale po nedávných parlamentních volbách, oznámila, že své stíhačky stáhne.

V září začalo s bombardováním Sýrie i Rusko. Západ ale Moskvu obviňuje, že místo úderů na pozice IS cílí ruské nálety na bašty syrské opozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám