Hlavní obsah

Francie zaplatila za mistraly méně, než Rusko požadovalo

Moskva

Za stornování dodávky dvou vrtulníkových lodí třídy Mistral zaplatila Francie menší odškodné, než Rusko chtělo. Paříž podle ruského listu Kommersant poslala 1,1 miliardy eur. Moskva původně požadovala 900 miliónů eur za samotná plavidla a víc než miliardu eur kompenzací za přípravu námořníků nebo výstavbu infrastruktury.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Francouzská loď Mistral

Článek

Částku menší než 1,2 miliardy ve čtvrtek potvrdil i francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian.

Rusko podle Kommersantu původně požadovalo, aby Paříž kromě částky 900 miliónů eur za samotná plavidla zaplatila i víc než miliardu eur za přípravu ruských námořníků, za výstavbu pobřežní infrastruktury a za vývoj nové generace vrtulníků Alligator. Nakonec ale Rusko obdrželo mnohem menší sumu, 1,1 miliardy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministr Le Drian ve čtvrtečním rozhovoru pro rozhlasovou stanici RTL prohlásil, že po dojednání částky spor mezi Francií a Ruskem skončil. [celá zpráva] Jednání prý probíhalo přátelsky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruští námořníci cvičí francouzské lodě MistralVideo: Reuters

Francie chce lodě prodat

Lodě jsou nyní majetkem Francie, která s nimi může naložit podle své vůle. Protože má francouzská armáda už tři tyto lodě, bude pro dvě původně ruské hledat jiného kupce v zahraničí.

„O tyto mistraly už projevilo zájem několik zemí,“ řekl v RTL Le Drian. Podle agentury Reuters připadají v úvahu Kanada, Egypt nebo Singapur.

Částka za mistraly byla podle ruského listu převedena na ruské účty ve středu. Stalo se tak prý v utajení kvůli obavě, že peníze by mohl zablokovat soud v důsledku arbitráže, která přisoudila bývalým akcionářům ruské ropné společnosti Jukos odškodné 50 miliard eur za likvidaci společnosti.

Firmu prakticky rozprášil ruský stát v rámci tažení proti Michailu Chodorkovskému, kritikovi Kremlu, který si odpykal vysoký trest za údajné krádeže a defraudace.

Kritika v dolní komoře

V Moskvě podle Kommersantu příliš velká spokojenost s řešením sporu s Francií nepanuje. Kritické komentáře se prý objevují v dolní parlamentní komoře. Šéf jejího branného výboru Vladimir Komojedov například požadoval, aby Francie kromě navrácení peněz a uhrazení pokuty odstranila i jména Vladivostok a Sevastopol z kýlu lodí.

Dohoda o prodeji lodí za 1,2 miliardy eur z června 2011 byla největším zbrojním kontraktem Ruska s členským státem NATO.

Francouzský prezident François Hollande dodávku pozastavil loni poté, co Rusko anektovalo Krym a na Donbasu propukla válka, do níž podle Kyjeva a Západu Moskva aktivně zasáhla.

Anketa

Je v pořádku, že Francie kvůli krizi na Ukrajině nedodala Rusku válečné lodě?
Ano
39,7 %
Ne
60,3 %
Celkem hlasovalo 4410 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám