Hlavní obsah

Rusko prodlouží provoz své části ISS do roku 2024

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bajkonur

Ruská vláda schválila prodloužení provozu ruské části Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do roku 2024. Na kosmodromu Bajkonur to ve čtvrtek řekl šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Igor Komarov, když informoval o spojení kosmické lodě Sojuz TMA-17M s ISS.

Foto: NASA, Reuters

Pohled na ISS

Článek

Šéf Roskosmosu Komarov podle agentury TASS v Bajkonuru označil rozhodnutí kabinetu premiéra Dmitrije Medvěděva prodloužit využívání ruské části ISS do roku 2024 za dobrý příklad toho, že vesmír je oblast, v níž se národní a politické zájmy musejí podřídit univerzálním hodnotám.

Pozitivně na tuto informaci už zareagoval také představitel Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) William Gerstenmaier, který má v americké vesmírné agentuře na starosti výzkum a operace lidských posádek ve vesmíru: „To, že využití ISS prodloužily i ruská a kanadská vláda, znamená, že budeme dál postupovat společně.”

Spojené státy rozhodly o prodloužení životnosti své sekce ISS do roku 2024 už loni v lednu.

Orbitální komplex, jehož stavba stála více než 100 miliard dolarů (2,5 biliónu Kč), měl podle původních plánů sloužit do roku 2016. V roce 2010 však bylo poprvé rozhodnuto o prodloužení jeho životnosti o čtyři roky.

Do projektu stanice je zapojeno pět vesmírných agentur – kromě NASA a Roskosmosu ještě japonská JAXA, kanadská CSA a evropská ESA. Samostatné smlouvy pro konkrétní aktivity mají také agentury z Brazílie a Itálie.

Reklama

Výběr článků

Načítám