Hlavní obsah

Čína je mezi třemi největšími vývozci zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Do trojice největších světových vývozců zbraní se nově dostala Čína, která za poslední čtyři roky zvýšila svůj podíl na celosvětovém trhu na pět procent. Největšími exportéry zbraní dál zůstávají Spojené státy a Rusko, které dohromady ovládají přes polovinu trhu.

Článek

V letech 2010 až 2014 objem obchodu se zbraněmi celosvětově zvýšil o 16 procent, uvedl v noci na pondělí Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI). Obrovský nárůst zaznamenala právě Čína, kde se oproti předchozímu období let 2005 až 2009 vývoz zbraní zvedl o 143 procent.

Zbrojnímu trhu ale dál neohroženě vládnou USA, které se na něm podílí 31 procenty, a Rusko s podílem 27 procent. V pětce největších zbrojních exportérů jsou dále Německo a Francie.

V žebříčku největších dovozců zbraní na prvním místě figuruje Indie následovaná Saúdskou Arábií, Čínou a Spojenými arabskými emiráty. V první desítce jsou ještě tři další asijské země - Pákistán, Jižní Korea a Singapur - což podle expertů znamená, že také díky tamnímu hospodářskému růstu tyto státy do výbavy svých armád stále více investují.

Asijskopacifická oblast je proto experty označovaná za nebezpečné ohnisko možného konfliktu, neboť zejména Čína, ale také Indie a Pákistán mají územní nároky.

Dovoz zbraní do Evropy naproti tomu za poslední čtyři roky o třetinu klesl. Analýza SIPRI ale naznačuje, že tento vývoj by mohl už brzy zvrátit konflikt na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám