Hlavní obsah

Potápěči našli černé skříňky zříceného airbusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta
Aktualizováno

Potápěči našli takzvané černé skříňky letadla společnosti AirAsia, které se zřítilo před dvěma týdny v Jávském moři se 162 lidmi na palubě. V neděli to oznámilo indonéské ministerstvo dopravy. Skříňky ale podle zdrojů zatím není možné vyzvednout, neboť jsou uvězněny v troskách letadla, uvedla agentura DPA.

Foto: Pool, Reuters

Ocas dopravního letadla společnosti AirAsia linky QZ8501 na palubě lodi Crest Onyx poté, kdy byl vytažen z mořského dna.

Článek

Agentura Reuters už dříve uvedla, že indonéské pátrací týmy lokalizovaly trup letadla, kde by se podle předpokladů mohla nacházet další těla obětí, a zaslechly signály, které mohou pocházet z černých skříněk letounu. [celá zpráva]

Zvuky se údajně ozývaly z oblasti, odkud byla v sobotu vytažena ocasní část airbusu. [celá zpráva]

Foto: Darren Whiteside, Reuters

Část ocasu dopravního letadla společnosti AirAsia linky QZ8501 na palubě lodi Crest Onyx.

Letadlo na lince QZ8501 zmizelo 28. prosince z radarů ani ne v polovině letu z druhého největšího indonéského města Surabaya do Singapuru. Pátračům se zatím podařilo z moře vyzdvihnout 48 mrtvých. Úřady se domnívají, že mnoho dalších obětí zůstalo připoutáno ke svým sedadlům v trupu letounu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vytahování ocasu letadla společnosti Air Asia z mořeVideo: Reuters

Na místo, kde se s pomocí sonaru povedlo předpokládaný trup letadla rozpoznat, byli v neděli vysláni potápěči. Zmíněný objekt spočívající na dně moře má rozměry deset krát čtyři krát 2,5 metru, sdělil koordinátor pátracích operací Supriyadi.

Foto: Pool, Reuters

Ocas dopravního letadla společnosti AirAsia linky QZ8501 na palubě záchranářské lodi Crest Onyx poté, kdy byl vytažen z mořského dna.

Signály, které mohou pocházet z černých skříněk, jinak také záznamníků údajů o letu, byly podle předchozích informací zachyceny asi čtyři kilometry od místa, kde spočívala ocasní část stroje. Hloubka vody je tam asi 30 metrů. Skříňky s letovými daty by mohly přispět k určení důvodu havárie.

Foto: Pool, Reuters

Ocas dopravního letadla společnosti AirAsia linky QZ8501 na palubě záchranářské lodi Crest Onyx poté, kdy byl vytažen z mořského dna.

Než byl se strojem přerušen kontakt, pilot oznamoval řídicí věži, že se blíží k nebezpečným mrakům. Kvůli hustému provozu však nedostal povolení vystoupat do větší výšky. Vyšetřovatelé si myslí, že námraza pak mohla způsobit výpadek motorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám