Hlavní obsah

Extremisté táhnou i v Maďarsku, jeden z nich se stal starostou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

László Toroczkai, předseda extremistického Hnutí 64 žup, se stal starostou jihomaďarské obce Ásotthalom. V nedělních volbách porazil suverénním způsobem dosavadního starostu Ference Petróa, který v roce 2010 kandidoval za vládní stranu FIDESZ.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Archivní obrázek

Článek

Toroczkai získal 71,5 procenta hlasů, jeho soupeř pouze 28,5 procenta hlasů. Oba kandidovali jako nezávislí, ale Petróa nadále podporovala strana FIDESZ maďarského premiéra Viktora Orbána. Obec má 4000 obyvatel, voleb se zúčastnilo 37,4 procenta oprávněných voličů.

V obci ležící nedaleko maďarsko-srbských hranic se konaly předčasné volby, protože místní poslanecký sbor se v říjnu rozpustil pro neustálé vnitřní rozpory. Toroczkai slíbil občanům, že pod jeho vedením skončí vládnutí místních „malých králů“ a obec bude řídit ve spolupráci s místními občany.

Krajní pravice úspěšná i na Slovensku

„Naše obec je vstupní branou pro turisty z Balkánu. Na tom chceme stavět a zlákat do obce zahraniční investory a tím zvýšit pracovní příležitosti,“ uvedl po zvolení. Jako první blahopřála Toroczkaiovi extrémně pravicová strana Jobbik, která je zastoupena i v maďarském parlamentu. Představitelé strany Jobbik stojí v čele několika maďarských obcí, jako jsou například Gyöngyöspata, Tiszavasvári a Kosd.

V listopadových krajských volbách zaznamenala krajní pravice úspěch i na sousedním Slovensku. V banskobystrickém kraji se stal županem (hejtmanem) představitel extrémně pravicové Lidové strany Naše Slovensko Marian Kotleba.

Reklama

Výběr článků

Načítám