Hlavní obsah

Jednání o íránském jaderném programu zůstala bez dohody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Třídenní jednání šestice velmocí s Íránem o jeho jaderném programu skončilo v Ženevě v noci na neděli bez dohody. Oznámil to francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Další kolo rozhovorů začne 20. listopadu. Západ Íránce podezírá z vývoje atomové zbraně.

Foto: Jason Reed, Reuters

Šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová a íránský ministr zahraničních věcí Mohammad Zarif

Článek

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf a šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová po schůzce vyjádřili naději, že se podaří dospět k dohodě při dalších jednáních za deset dní. Podle ní mohou všechny delegace stavět na právě skončeném kole dialogu.

USA a Izrael odmítají vyloučit vojenský zásah proti Íránu, pokud se nepodaří desetiletý spor kolem kontroverzního íránského programu vyřešit diplomaticky. Kerry i tentokrát zopakoval, že „USA jsou odhodlány zajistit, že Írán nebude vyrábět jaderné zbraně“.

Íránský prezident Hasan Rúhání v reakci na ženevskou schůzku prohlásil, že právo jeho země na obohacování uranu je „hranicí“, kterou Teherán nepřekročí. Írán se podle něj choval během nynějších rozhovorů se světovými mocnostmi racionálně, logicky a taktně.

„Řekli jsme jednajícím stranám, že nebudeme reagovat na žádnou hrozbu, sankci, ponižování či diskriminaci. Islámská republika se nesklonila a neskloní před hrozbami od žádné autority," citovala Rúháního agentura ISNA.

Napjaté očekávání

Svět sledoval nejnovější ženevský dialog s napjatým očekáváním, protože jeho účastníci – šéfové diplomacií skupiny 5+1 (stálí členové Rady bezpečnosti OSN a Německo) a Íránu – dávali před víkendem najevo, že je naděje na rychlé dosažení dohody. Ta by měla zmírnit protiíránské sankce výměnou za omezení kontroverzního íránského jaderného programu. Nakonec však třídenní setkání úspěšné nebylo.

Jednání se zdálo být na pokraji průlomu, když se začaly projevovat rozpory mezi USA a jejich evropskými spojenci a když Francie odmítla podpořit projednávaný návrh. S odvoláním na diplomaty to uvedla agentura Reuters. Podle Francie navrhovaná dohoda dostatečně nesnižovala riziko íránské atomové bomby. Fabius řekl ve francouzském rozhlase, že Francie se nenechá ošálit a nepřistoupí na slabou dohodu.

Rozhořčení nad možností dosažení jaderné dohody s Íránem nepokrytě vyjadřuje také Izrael. Tvrdí, že Írán jen hraje o čas a jadernou bombu bude vyvíjet tajně, přičemž se zbaví sankcí.

Izraelský ministr pojede do USA

Kerry po jednání mírnil dohady o rozporech mezi spojenci. „Myslím, že mezi námi existuje jednota, pokud jde o naši pozici i záměry,“ řekl. V neděli pak v rozhovoru s americkou televizí NBC zdůraznil, že Spojené státy ponechají protiíránské sankce v platnosti a nepřistoupí na nevýhodnou dohodu.

Izraelský ministr průmyslu a obchodu Naftali Bennett v neděli řekl, že se příští týden vydá do USA. Bude lobbovat v Kongresu, kde bude osobně poslancům zdůrazňovat, že je v sázce bezpečnost Izraele.

„Jestli za deset let vybuchne v New Yorku atomová bomba ukrytá v zavazadle, nebo střela s jadernou hlavicí dopadne na Řím, bude možné říci, že je to kvůli ústupkům, které mají být učiněny vůči Íránu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám