Hlavní obsah

Evropa je už třírychlostní, pevné jádro svírá Německo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Z dvourychlostní na třírychlostní se změnila Evropa na posledním summitu Evropské unie, na němž se státy eurozóny dohodly na smlouvě o unijní reformě. Tvrdí to berlínský deník Der Tagesspiegel, který se s dalšími německými listy ve svých komentářích věnuje rozporům v „sedmadvacítce“.

Foto: Profimedia.cz

Vlajky EU před budovou Evropské komise v Bruselu

Článek

„Merkozy (německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy) zaplatili za výsledek bruselského summitu vysokou cenu, neboť již existující rozštěpení EU se ještě prohloubilo,“ soudí Der Tagesspiegel. „Nyní už nežijeme jen v Evropě dvou, ale tří rychlostí s pevným jádrem okolo Německa, krizí postiženými Jihoevropany s eurem a všemi ostatními,“ dodává levicový list.

Konzervativní Frankfurter Allgemeine Zeitung soudí, že vznik tohoto tvrdého jádra, které vyjádřilo připravenost prohlubovat svou ekonomickou a politickou spolupráci, se jevil kvůli pokračující krizi eura jako nevyhnutelný.

Izolovaná Británie

Podle nejčtenějšího Bildu je vzkaz summitu jednoznačný: „Euro je důležitější než Britové,“ připomíná list s tím, že Velká Británie je izolována jako nikdy předtím. „Británie patří do Evropy, její vláda ne," shrnuje Bild.

Šéf socialistických europoslanců a pravděpodobný příští předseda Evropského parlamentu Martin Schulz dokonce zapochyboval nad budoucností Britů v evropském bloku.

Navzdory tomu, že na summitu nepodpořila reformní smlouvu celá EU, ale jen země platící eurem, oceňují německé deníky postup dua Merkelová-Sarkozy. Kölner Stadt-Anzeiger k tomu však podotýká, že „není žádným tajemstvím, kdo z těchto dvou má větší slovo" a označuje Sarkozyho za evropského státníka s pořadovým číslem 1,5.

Reklama

Výběr článků

Načítám