Hlavní obsah

Nášlapné miny se používají stále víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce ve světě použilo nášlapných min nejvíce zemí za posledních sedm let, uvedla mezinárodní organizace The Landmine Monitor. Zároveň bylo loni vyčištěno od min území o rekordní rozloze.

Foto: Profimedia.cz

Dvojice techniků v Libyi odstraňuje nášlapné miny.

Článek

Nově miny se pokládaly ve čtyřech zemích, které ovšem nepřistoupily k mezinárodní dohodě o zákazu nášlapných min: jsou to Sýrie, Libye, Barma a Izrael. Miny nově použili i v částech Pákistánu či Kolumbie, odkud byla naposledy v úterý hlášena smrt tří vojáků, které při razii proti pěstírně koky na jihozápadě země zabila mina nastražená povstalci z levicové organizace Farc.

Současně bylo ale loni vyčištěno historicky nejrozsáhlejší území od nášlapných min, v úhrnu 660 kilometrů čtverečních. 460 čtverečních kilometrů z toho bývalo bojištěm. Celkem byl zničen více než milión min a další nevybuchlá munice. Ve fondu na záchranné práce a pro oběti výbuchů bylo loni rekordních 637 miliónů dolarů.

Nášlapné miny v loňském roce zapříčinily ve světě smrt více než 4000 lidí. Mezinárodní dohody o zákazu nášlapných min podepsalo 80 procent světových zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám