Hlavní obsah

Nejmocnější ženou planety podle Forbesu je Angela Merkelová

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá kancléřka Angela Merkelová se ocitla v čele nejnovějšího žebříčku nejmocnějších žen světa podle magazínu Forbes. Přední místa tradičně okupují političky, manažerky a podnikatelky a osobnosti z oblasti médií a zábavy.

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Náš seznam odráží rozličné a dynamické cesty k moci dnešních žen, ať už vedou národ, nebo určují agendu ožehavých témat naší doby,“ uvedla k anketě vydavatelka verze Forbesu o ženách Moira Forbesová. “Tyto ženy napříč sférami vlivu dosáhly moci svými schopnostmi tmelit a tvořit komunity okolo organizací a zemí, které vedou,“ dodala.

Angelu Merkelovou Forbes označuje za hlavu skutečně globální ekonomiky v Evropě. Merkelová v čele žebříčku vystřídala první dámu USA Michelle Obamovou, která letos skončila osmá. Za německou kancléřkou se umístila americká ministryně zahraničních věcí Hillary Clintonová, na třetí příčce je prezidentka Dilma Roussefová, první žena v čele Brazílie.

V seznamu sta nejmocnějších celkem figuruje osm předsedkyň vlád a 29 výkonných ředitelek. Jejich průměrný věk je 54 roků a dohromady spravují 30 biliónů dolarů. Dvaadvacet jich je svobodných.

Nejmocnější ženy světa podle Forbesu:
Angela Merkelová – německá kancléřka
Hillary Clintonová – ministryně zahraničí USA
Dilma Rousseffová – prezidentka Brazílie
Indra Nooyiová – výkonná ředitelka firmy Pepsi
Sheryl Sandbergová – přední manažerka společnosti Facebook
Melinda Gatesová – spoluzakladatelka nadace Billa a Melindy Gatesových
Sonia Gándhíová – předsedkyně Indického národního kongresu
Michelle Obamová – první dáma USA
Christine Lagardeová – výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu
Irene Rosenfeldová – výkonná ředitelka společnosti Kraft Foods
Lady Gaga – popová zpěvačka

Reklama

Výběr článků

Načítám