Hlavní obsah

Bill Clinton otočil, vždycky prý byl proti invazi do Iráku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kampaň kandidátky na úřad amerického prezidenta Hillary Clintonové nepříjemně poznamenal výrok jejího manžela a bývalého prezidenta Billa Clintona. V úterý v Iowě řekl, že byl od prvopočátku proti invazi USA do Iráku. Kritikové mu vyčítají snahu přepsat dějiny.

Článek

„Schvaloval jsem zásah v Afghánistánu, v případě Iráku jsem byl od počátku proti,“ řekl Clinton. Výrok kontrastuje se slovy, která bývalý šéf Bílého domu vyřkl v květnu 2003: „Podporoval jsem prezidenta Bushe, když požádal Kongres o pravomoci postavit se proti zbraním hromadného ničení v Iráku.“

Podobných výroků pronesl Clinton v měsících po invazi do Iráku více, i když s jistým odstupem a volajíc po podpoře akce ze strany OSN.

Úterní Clintonův výrok znepříjemnil pozici jeho manželky Hillary, která je mírnou favoritkou tábora demokratů na prezidentské křeslo po Georgi Bushovi. Také Clintonová před čtyřmi lety v Senátu invazi podpořila, zatímco její nynější stranický rival Barack Obama nikoliv.

Hillary Diane Rodhamová Clintonová

Narodila se 26. října 1947 v Chicagu. Vystudovala nejprve politické vědy a pak právo na Yaleské univerzitě, kde potkala svého budoucího manžela Billa Clintona. Po studiích se oba v roce 1975 přestěhovali do Arkansasu a uzavřeli tam manželství.

Ačkoliv se za rok Clintonová stala generální prokurátorkou státu Arkansas a její manžel byl později zvolen arkansaským guvernérem, pokračovala i ve svém angažování v oblasti rodinného práva a práv dětí.

V roce 1993 se stal Bill Clinton americkým prezidentem a Hillary mimo jiné stanula v čele komise pro reformu zdravotnictví. Po odhalení nevěry Clintona s Monicou Lewinskou v roce 1998 byla Clintonová řadou lidí kritizována za to, že nepožádala o rozvod.

V roce 1999 se Hillary Clintonová rozhodla kandidovat za Demokratickou stranu na senátorský úřad za stát New York a volby o rok později vyhrála. V roce 2006 pak její setrvání v úřadu potvrdila drtivá většina voličů.

Clintonovi mají jedno dítě, dceru Chelsea.

Debata ohledně role USA v Iráku, pro níž mají demokratičtí voliči málo pochopení, v posledních týdnech utichala - částečně také pro zlepšení bezpečnostní situace v zemi a nižšímu počtu amerických obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám