Hlavní obsah

Danuše Nerudová – bývalá rektorka usiluje o prezidentské křeslo

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně, vysokoškolská pedagožka a ekonomka Danuše Nerudová upoutala větší pozornost médií poprvé v roce 2021, kdy oznámila, že zvažuje kandidaturu na prezidentku České republiky. Prezidentské volby se mají konat v roce 2023. Že bude skutečně kandidovat, Nerudová definitivně potvrdila na konci května na Twitteru.

Foto: Novinky

Danuše Nerudová

Článek

Nerudová se narodila 4. ledna 1979 v Brně. Vystudovala obor hospodářská politika a správa na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, kde v roce 2005 získala titul Ph.D.

Po studiích na fakultě zůstala, od roku 2007 zde působí mj. jako vedoucí Ústavu účetnictví a daní. Ve vedení fakulty byla v letech 2009–2014 jako proděkanka, poté rok působila jako prorektorka celé univerzity. V obou funkcích stanula v rámci univerzity jako historicky nejmladší.

Nerudová: Pět tisíc bych dala méně lidem, ale každý měsíc

Prezidentské volby

Na nejvyšší post univerzity zamířila v říjnu 2017, kdy byla Akademickým senátem univerzity zvolena nejprve jako kandidátka. V hlasování porazila tehdejšího rektora Ladislava Havla a v lednu 2018 byla prezidentem republiky jmenována do funkce rektorky. Stala se tak historicky první ženou v čele Mendelovy univerzity v Brně a zároveň nejmladší rektorkou v Česku.

Mandát jí vypršel v lednu 2022.

Nerada se dívám na věci, které zjevně nejsou dobře, bez možnosti je ovlivnit

Jako důvody ke kandidatuře na hlavu státu uvádí současný stav politické scény, nutnost posouvat republiku dopředu a navrátit se ke skutečným hodnotám.

„Nerada se dívám na věci, které zjevně nejsou dobře, bez možnosti je ovlivnit. Česká republika se musí přestat nostalgicky upínat k minulosti a otočit se směrem do budoucnosti, přestat se točit na nesmyslech a vrátit se ke skutečným hodnotám. K demokracii, svobodě a lásce. Lásce k pravdě, k práci, k bližnímu nebo rodině,“ řekla v srpnu 2019 v rozhovoru Proženy.cz.

V čele země se chce zasadit o to, aby se nezapomínalo na regiony s nižší životní úrovní. Hodlá též zasahovat do tématu rozpočtového určení daní, které stanovuje příslušný zákon. Svůj vliv hodlá namířit ke sledování činnosti vlády a upomínání na její programové sliby.

S odkazem na rovnost lidí v právech, kterou garantuje Listina základních práv a svobod, Nerudová podporuje manželství pro všechny bez ohledu na sexuální orientaci.

Ačkoliv kandiduje jako nezávislá kandidátka s pomocí podpisů občanů, strany koalice SPOLU ji uvedly v trojici podporovaných osob. „Vážím si toho, že se mě vládní strany rozhodly podpořit i přesto, že jsem nezávislá kandidátka a že můj názor na kroky vlády je často kritický,“ uvedla poté s odkazem na snahu o nadstranickost.

Nerudová je vdaná, má dvě děti.

Prezidentské volby se v ČR konají každých pět let, od roku 2013 se hlava státu volí přímou volbou. V prezidentských volbách 2023 zvítězil generál ve výslužbě Petr Pavel. Příští volby prezidenta proběhnou v roce 2028.

Reklama

Výběr článků

Načítám