Hlavní obsah

To spiknutí nenávisti je neuvěřitelné, okomentoval Babiš volby

Novinky, Jan Menšík

„Všichni proti Babišovi,“ tak zhodnotil letošní krajské volby předseda vládního hnutí ANO a premiér Andrej Babiš. Jeho hnutí sice ve srovnání s minulými krajskými volbami dopadlo podobně, když zvítězlo v 10 krajích, ale udržet si hejtmanská křesla bude pro ANO velmi složité kvůli ziskům ostatních stran. Ty se již začínají domlouvat na koalicích bez ANO.

Tisková konference předsedy hnutí ANO Andreje Babiše po krajských a senátních volbách.Video: Novinky

 
Článek

„Je to skvělý úspěch, nečekal jsem to. Nestačím se ale divit, jak všichni mluví o tom, jak porazit Babiše. To spiknutí nenávisti je neuvěřitelné. O tom budou i příští volby za rok. A o to cennější je to, že jsme dostali téměř 600 tisíc hlasů, z čehož mám velkou radost,” okomentoval výsledky voleb Babiš v průhonické Sokolovně.

Piráti druzí na pásce. Pokořili jsme další metu, hlásí Bartoš

Volby

Z umístění hnutí měl podle svých slov obavy, protože „neobjektivní masáž médií byla neuvěřitelná”. Zároveň prý nebylo jasné, jestli voliči ANO dorazí kvůli epidemii koronaviru k volebním urnám.

ANO uspělo ve všech krajích kromě Libereckého, Královehradeckého a Středočeského, o který oproti předchozím krajským volbám v roce 2016 přišlo. Zde hnutí, které mělo v čele kandidátky hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou, na třetím místě za vítěznými Starosty a druhou ODS.

Babiš: Spojování stran je směšné

Premiér připustil, že sestavování koalic bude velmi složité, protože podle něj ostatní strany udělají vše pro to, aby jeho hnutí obešly. Babiš toto spojování označil za „směšné”.

Například v Jihomoravském kraji, který ANO získalo a doposud tam vládlo, jednají o vytvoření koalice KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN.

ANO projelo volby ve středních Čechách. Bez covidu by to bylo lepší, míní Babiš

Krajské volby

Zda hnutí získá v povolebních vyjednáváních nějaká hejtmanská křesla a případně kolik, Babiš nechtěl tipovat. „Moje hlavní přání bylo, abychom ty volby vyhráli,” uvedl Babiš.

Předestřel, že jednotlivým krajským organizacím do vyjednávání mluvit nehodlá. Zároveň nevyloučil případnou spolupráci s jakoukoliv stranou. „Je to na krajích, jak si to domluví,” uvedl s poznámkou, že on sám má ve vládě dost práce s covidem či přípravou státního rozpočtu na příští rok.

Jurečka: nebudeme krajům radit nejít s ANO

Krajské volby

Vláda vedená Babišem se prý bude snažit s hejtmany spolupracovat stejně jako doposud, bez ohledu na to, ze kterých stran hejtmani budou. „Musíme se semknout a spolupracovat,” zopakoval Babiš.

Premiér v rámci povolební tiskové konference současně poděkoval všem občanům, kteří hnutí ANO volili a nepodlehli „všem těm dezinformacím”. Poděkoval také kandidátům a organizacím, které „zdá se, zmobilizovali zdravé voličské jádro” hnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Jurečka: nebudeme krajům radit nejít s ANO

Lidovci jsou s výsledky spokojení. „Mám radost, přestože konkurence, jako jsou piráti nebo STAN, posílila, tak jsme udělali velmi dobré výsledky,“ řekl šéf...

Výběr článků

Načítám