Hlavní obsah

Přehledně: Jaké se v krajích rodí koalice

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V některých krajích po volbách z minulého týdne již došlo k dohodám na vytvoření nových koalic, jinde jednání probíhají, a zatím není jasné, na jakém půdorysu nová krajská vláda vznikne.

Článek

Velmi rychle došlo k domluvě v Pardubickém kraji, kde bude vládnout koalice tvořená uskupením 3PK - Pro prosperující Pardubický kraj, které vzniklo kolem nynějšího hejtmana Martina Netolického (ČSSD), ODS s TOP 09, Koalicí pro Pardubický kraj a STAN. Netolický by měl na základě dohody v čele regionu pokračovat. Stejně jako před čtyřmi lety skončí v opozici vítězné hnutí ANO.

Předběžná dohoda byla již v pondělí uzavřena v sousedním Královéhradeckém kraji. Koalice ODS, hnutí STAN a Východočechů chce vládnout s Piráty, Koalicí pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a se Spojenci pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). Hejtmanem má být Martin Červíček (ODS).

Rovněž na jihu Moravy se začala dohoda o vládě rýsovat již krátce po volbách. Na koalici se dohodli lidovci s Piráty, ODS, která kandidovala s podporou Svobodných a Starostové pro jižní Moravu. Hejtmanem se má stát Jan Grolich (KDU-ČSL). V radě mají mít lidovci dva zástupce, ODS čtyři, Piráti tři a Starostové dva.

Poměrně snadno se domluvila koalice v Libereckém kraji, kde vítězství obhájilo uskupení Starostové pro Liberecký kraj. To se na koalici dohodlo s Piráty a ODS. Starostové mají mít v radě pět křesel, koaliční partneři po dvou. Hejtmanem by měl po třetí volební období zůstat lídr starostů Martin Půta.

Ve Středočeském kraji se po volbách domluvili na spolupráci zástupci vítězného hnutí STAN s dalšími uskupeními s výjimkou hnutí ANO. V koalici tak budou i ODS, Piráti a Spojenci pro Středočeský kraj, které tvoří TOP 09, Hlas a Zelení. Hejtmankou by se měla stát jednička kandidátky STAN Petra Pecková.

Ve Zlínském kraji se vítězné ANO domlouvá na koalici s Piráty, ODS a sociálními demokraty. Lidovci, kteří skončili druzí a doposud měli hejtmana, tak patrně skončí mimo. V devítičlenné radě chce mít ANO čtyři křesla včetně hejtmana, Pirátům a ODS nabízí dvě a ČSSD jedno.

V Moravskoslezském kraji se na spolupráci dohodli zástupci ANO, koalice tvořené ODS a TOP 09, lidovců a ČSSD. Hejtmanem by měl zůstat Ivo Vondrák (ANO).

Na jihu Čech se rýsuje koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a uskupení Jihočeši 2012. Hejtmanem by se měl podle předběžných dohod stát občanský demokrat Martin Kuba (ODS).

V Ústeckém kraji je předběžně domluvena spolupráce ANO, ODS a hnutí STAN. Hejtmanem by se mohl stát Jan Schiller z ANO. Jednání mají pokračovat v úterý a ve hře jsou vzhledem k rozmanitosti krajského zastupitelstva i jiné varianty.

V Olomouckém kraji by se mohla vytvořit koalice Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj, uskupení Piráti a STAN a ODS. Z 55 křesel v zastupitelstvu by měla 32. Rozhodnutí by mělo padnout po jednání regionální rady ODS.

Na Vysočině jednání probíhají. Vítězné ANO nabídlo, že se vzdá postu hejtmana. Do zastupitelstva se dostalo sedm subjektů a možných koalic se nabízí více.

V Karlovarském kraji se dohoda podle dosavadních zpráv zatím nerýsuje. Vítězné ANO jednalo s ODS, Místními a SNK1 a paralelně sondovalo i možnou dohodu se STAN, Piráty a Volbou pro Karlovarský kraj.

V Plzeňském kraji je situace nepřehledná. ODS avizovala, že hodlá o koalici jednat až po druhém kole senátních voleb a vítězné ANO zase čeká na sestavení vyjednávacích týmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám