Hlavní obsah

Na jihu Čech podepsali koalici. Hejtmanem bude exministr Kuba z ODS

Právo, Pavel Orholz
Aktualizováno

Zástupci ODS, ČSSD, KDU - ČSL, TOP 09 a Jihočechů 2012 podepsali v pátek v Českých Budějovicích koaliční dohodu. V 55ti členném krajském zastupitelstvu tak budou mít většinu 29ti hlasů. V opozici v dalších čtyřech letech budou ANO, Piráti a STAN.

Článek

Podle koaliční dohod by se měl stát hejtmanem exministr průmyslu z Nečasovy vlády Martin Kuba (ODS).

Vystudovaný lékař, který bude mít na starosti zdravotnictví, už v tomto týdnu objížděl s hejtmankou Ivanou Stráskou (ČSSD) nemocnice v Jihočeském kraji - kvůli koronaviru.

„V téhle době není čas čekat dva nebo tři týdny na nové zastupitelstvo. Ve všech nemocnicích postupně omezujeme péči, která se dá odložit, aniž by to ohrozilo pacienty. Navyšujeme kapacity a upravujeme oddělení tak, abychom mohli přijímat pacienty s covid-19,“ vysvětloval Kuba.

Foto: Právo

Podpis koaliční smlouvy v Jihočeském kraji. Dohodu podepsali na českobudějovickém výstavišti Tomáš Bouzek (TOP 09), Jan Bartošek (KDU-ČSL), Martin Kuba (ODS), Ivana Stráská (ČSSD) a Pavel Hroch (Jihočeši 2012).

Poznamenal, že scénáře nejsou optimistické a v nemocnicích se v současné době navyšují všechny typy lůžek. V žádném případě se však podle něho nebudou odkládat akutní případy ani péče o onkologické pacienty.

Navrhované složení rady v placených pozicích:
Martin Kuba (ODS) - hejtman, zdravotnictví, marketing, krizové řízení
František Talíř (KDU-ČSL) - první náměstek hejtmana, regionální rozvoj, cestovní ruch a životní prostředí
Lucie Kozlová (ODS) - sociální věci, IT, vědu a výzkum
Pavel Klíma (TOP 09) - školství, sport a veřejné zakázky
Antonín Krák (ČSSD) - doprava, správu majetku a územní plánování
Pavel Hroch (Jihočeši) - památky, kultura, zemědělství a venkov.
Neuvolnění, neplacení členové:
Tomáš Hajdůšek (ODS) - náměstek pro investice
Olga Bastlová (ČSSD)
Miroslav Joch (ČSSD)
Jan Bartošek (KDU-ČSL)
Jiří Fišer (Jihočeši 2012)

Předání moci v kraji by ještě mohla oddálit žaloba ke krajskému soudu na průběh voleb v Jihočeském kraji. Objevily se informace, že byla podána, mluvčí krajského soudu Ivana Vobejdová ale v pátek ČTK řekla, že žádná stížnost na soud zatím nedorazila.

„Zatím mi to nikdo nepotvrdil, ale pokud by to byla pravda, museli bychom s ustavujícím zastupitelstvem, které je naplánované na 29. října, počkat ohledně projednání této záležitosti soudem,“ podotkl Kuba.

Podle koaliční dohody by mělo být v jedenáctičlenné radě šest placených funkcí, když pozice budou rozdělené rovnoměrně podle volebních výsledků. Tři zástupce bude mít ODS, tři sociální demokraté, tři společné uskupení TOP 09 a KDU-ČSL a dva Jihočeši.

Reklama

Výběr článků

Načítám