Hlavní obsah

Babiš: Nejsem si vědom, že bychom dělali chyby

Právo, Jan Rovenský

Hnutí ANO sice v krajských volbách vyhrálo v 10 krajích ze 13, v některých z nich se však začaly rýsovat koalice bez něj. Babiš to už v sobotu označil za spiknutí nenávisti. Na dotaz, zda se ve výsledku krajských voleb neodrazily chyby, které vláda udělala při zvládání koronakrize, premiér řekl, že si žádných chyb vědom není.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš byl v sobotu večer při hodnocení výsledků voleb ještě plný emocí

Článek

Pane premiére, ANO zvítězilo v 10 krajích, partnery ale hledá těžko, někde se upekly koalice hned v sobotu večer bez vás. Označil jste to jako spiknutí nenávisti. Může se něco podobného stát za rok ve sněmovních volbách?

Nepřekvapuje mě to, stejné to bylo před čtyřmi lety. Tehdy jsme vyhráli v devíti krajích a měli nakonec jen pět hejtmanů. Z krajů vím, že z ODS, STAN a Pirátů přišel pokyn, aby kdekoli, kde to bude možné, vznikaly koalice bez hnutí ANO. Pan prezident to nazval spiknutím poražených.

Od ODS, STAN a pirátů přišel pokyn, aby kdekoli, kde to bude možné, vznikly koalice bez nás

My takovou podmínku nemáme. O koalicích ale nevyjednávám, takže si počkám, jak vše naši vyjednají. Vždycky, když vyhrajeme volby, tak se od těch správných novinářů a komentátorů zejména v ČT dozvídáme, že jsme je vlastně prohráli. Pro mě je důležité, že se nám volby podařilo vyhrát, získali jsme o jeden kraj navíc a o 73 tisíc hlasů víc. To při té mediální masáži považuji vlastně za zázrak.

O spiknutí nenávisti jsem mluvil hlavně proto, že strany opozičního bloku nemají jiný program než Antibabiše. Ta jejich nenávist z nich jen čiší, stačilo poslouchat ty osobní útoky v předvolebních debatách.

Zeman: Koalice bez ANO jsou spiknutím poražených

Volby

Jediný jejich program je zbavit se Babiše. Je zcela evidentní, že jde o začátek kampaně do sněmovních voleb, to je jejich cíl.

Přiznal jste ale, že na výsledek měl vliv koronavirus. Tedy uznáváte, že ANO doplatilo na chyby, které udělala vaše vláda?

Pokud jste se díval na televizní debaty včetně té velmi nekorektní na ČT, tak byste zjistil, že nebyly o krajích, ale o tom, jestli vláda zvládla covid, nebo ne. V tomto směru měl koronavirus na volby vliv.

Nejsem si vědom, že bychom dělali chyby, naopak pracujeme s plným nasazením, abychom ochránili zdraví lidí a udrželi v chodu ekonomiku. Ale když lékařské celebrity jako jistý zubař a kardiolog neustále zpochybňují opatření ministra zdravotnictví, tak to opravdu ničemu nepomáhá a společnost má pocit, že je tu chaos.

Babiš: Rychlé rozvolnění byla možná chyba. Všichni to ale chtěli

Domácí

Co říkáte na výsledek soc. dem. a KSČM? Nevyluxoval jste jim hlasy?

Spíš si myslím, že jim vyluxovali hlasy Piráti a SPD. Pan prezident říkal, že oslabila levice, s tím ale nesouhlasím. Podle mě jsou extrémní promigrantskou a zeleně zfanatizovanou levicí právě Piráti.

Mluvíte tak o Pirátech proto, že se stali neformálním lídrem opozice a jste už teď nervózní, že by vás mohli za rok ohrozit? ODS také tvrdí, že do roka a do týdne bude sestavovat vládu bez ANO.

Nejsem nervózní z ničeho, opravdu ne. Dělám maximum, abych zlepšil poměry v naší zemi, a mám jasné výsledky. Naše vláda nezpochybnitelně zlepšila život našich důchodců i zaměstnanců, investujeme jako nikdy.

To spiknutí nenávisti je neuvěřitelné, okomentoval Babiš volby

Krajské volby

Pokud za rok voliči rozhodnou, že nemám být v politice, tak mě to sice bude mrzet, protože jsem tomu odevzdal maximum, ale bude to na nich. S tím nic nenadělám.

Berete si nějaké poučení? Třeba pro Středočechy?

Musíme si udělat analýzu, jak naše krajské organizace fungují, jestli jsou schopné generovat osobnosti, jak jsou členové aktivní, když nejsou volby, jestli si to náhodou nezprivatizovali atd. Předpokládám, že budou skládat účty.

Pokud jde o Středočeský kraj, tak výsledek byl lepší, než jsem čekal. Paní Jermanová měla výsledky, ale asi měla špatné rádce a nevyužila svoji pozici jako jiní naši hejtmani. Příští rok budeme mít volební sněm a předpokládám, že výsledky v krajských volbách budou hrát taky roli.

Na Zlínsku domlouvá vaše ANO koalici bez hejtmana Čunka, který skončil druhý. Není vám to líto, když jste k sobě měli vždy blízko?

Ano, je mi to líto, ale do vytváření koalic nezasahuji. Je pravda, že jsem si s panem Čunkem vždycky rozuměl, stejně jako jsem si rozuměl s jihočeskou hejtmankou za ČSSD Stráskou, rozumím si i s některými lidmi z ODS.

To jen její předseda Fiala mě vždy označuje jako hlavní zlo a neopomene na mě při svých projevech jmenovitě zaútočit.

Reklama

Výběr článků

Načítám