Hlavní obsah

Volby do Poslanecké sněmovny 2021. Výsledky voleb, co bude následovat a další informace

• Aktualizováno
Novinky, lup

Volby 2021 měly dramatické finále: před hnutím ANO zvítězila na procenta „o prsa” koalice SPOLU, společně s Piráty kandidujícími se STAN tak bude mít ve Sněmovně většinu. Novinky přinášejí přehled všech potřebných informací k volbám do Poslanecké sněmovny.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Příprava volebních místností na olomouckém magistrátu

Článek

Výsledky voleb

Sčítání hlasů je u konce. Volby do Poslanecké sněmovny vyhrála koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), v cílové rovince předběhla hnutí ANO současného premiéra Andreje Babiše.

Piráti na koalici s hnutím STAN výrazně tratili, neboť voliči vykroužkovali do čela společných koaličních kandidátek nominanty Starostů a Nezávislých. Sněmovna bude nově bez komunistů i bez ČSSD - Jan Hamáček kvůli neúspěchu rezignoval.

Sobotní dění ve volbách jste mohli sledovat zde:

Sobotní dění ve volbách jste mohli sledovat zde: Volby online - sobota a sčítání výsledků voleb

Sobotní dění ve volbách jste mohli sledovat zde: Volby online - sobota a sčítání výsledků voleb Nedělní povolební dění najdete zde:

Povolební neděle online

Volby vyhrálo SPOLU, ANO druhé. KSČM a ČSSD mimo Sněmovnu

Parlamentní volby
Výsledky voleb podle krajů

Hlasy ve volbách se poprvé přepočtou podle nových pravidel

Parlamentní volby

Hlasy jsou sečteny. Co bude dál?

ANO chce jednat o možné vládě s jednotlivými stranami, někteří členové hnutí naznačili, že je ve hře pokus o rozklížení některé z opozičních koalic. Ty jsou ale odhodlané sestavit společnou vládu a ukončit éru Andreje Babiše coby premiéra.

Šéfové SPOLU a PirSTAN podepsali koaliční smlouvu

Domácí

Hnutí ANO se tak jako poslední záchrany chytá slibu prezidenta Miloše Zemana, že sestavením vlády pověří lídra nejúspěšnější strany.

Co musí následovat?

  • Prezident. Měl by svolat zasedání Poslanecké sněmovny nejdéle do 30 dnů od voleb. Pokud to neudělá, Sněmovna se i tak sejde v poslední den lhůty.
  • Ustavující schůze Sněmovny. Svolává ji původní předseda, pokud zůstal po volbách i nadále ve sněmovně. V případě, že by se do ní nedostal, přechází tato pravomoc na původního místopředsedu, případně nejstaršího poslance. Právě na této schůzi je zvolen nový předseda.
  • Volební výbory. Po zvolení předsedy je vždy ještě nutné na začátku volbního období tyto výbory určit a rozdělit počty jejich členů. Volební výbor tvoří předseda, místopředseda a členové rozděleni do jednotlivých výborů. Aktuální stav je k nahlédnutí na stránkách Poslanecké sněmovny.
  • Poslanecké kluby. Vyžadují minimálně tři poslance a slouží jako zázemí materiální i strategické. Předsedové klubů mohou například i přednostně vystupovat v debatách ve Sněmovně.
  • Jmenování předsedy vlády prezidentem. Podle ústavy musí jmenovat jak předsedu, tak jednotlivé členy kabinetu.Ve chvíli kdy to udělá, je nutné do 30 dnůo vládě získat v Poslanecké sněmovně důvěru. K tomu je potřeba nadpoloviční většina hlasujících poslanců a hlasovat jich musí minimálně třetina. Takto je možné proces opakovat celkem třikrát. Pro třetí pokus ale již prezident musí jmenovat premiéra podle návrhu předsedy sněmovny. Bez získání důvěry i přes tři pokusy již prezident může sněmovnu rozpustit a vyhlašují se předčasné volby.

Reforma penzí bude prioritou nové vlády

Ekonomika

Miloš Zeman a jeho další kroky

Zeman již dříve avizoval, že pověří jednáním o sestavení vlády šéfa nejsilnější strany s tím, že koalice označil za podvod na voličích. Vznik nové vlády tak může trvat i několik měsíců.

Andrej Babiš se na první jednání s prezidentem vydal již v neděli 10. října v 11 hodin dopoledne. Podle jeho vyjádření se ale jedná o běžné setkání a povolební jednání s prezidentem bude na programu až ve středu 13. října.

Prezident jmenuje moji vládu v řádu týdnů, řekl Fiala po jednání se Zemanem

Domácí

Nový přepočet hlasů

V únoru 2021 Ústavní soud vstoupil do příprav na volby, zrušil některé části zákona, který sněmovní volby upravuje. Důvodem bylo nespravedlivé pojetí přepočtu mandátů směrem k menším stranám.

Zákonodárci výrazně změnili způsob rozdělování mandátů mezi strany. Do zákona se opět zařadilo druhé skrutinium, i když ve značně odlišné podobě, než v jaké fungovalo v 90. letech.

Volební zákon nově: Jak by vypadala Sněmovna, kdyby nová pravidla platila už dřív

Volby

Čas a termín voleb

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se na území České republiky konaly v pátek 8. října a v sobotu 9. října 2021. První den probíhalo hlasování od 14:00 do 22:00, druhý den od 8:00 do 14:00 hodin.

Právo volit mají i občané ČR nacházející se v termínu voleb v zahraničí, hlas mohou odevzdat na českých velvyslanectvích či konzulátech.

Jako první hlasovali Češi pobývající na americkém kontinentu, ve 14:00 tamního času (ve čtvrtek 19:00 SELČ) se otevřely volební místnosti na zastupitelských úřadech v Brazílii a v Argentině. O hodinu později se začalo volit na Kubě a na východním pobřeží Spojených států a Kanady.

Jak odevzdat hlas v jednotlivých volbách, když jsme v zahraničí

Krajské volby

Volební místnosti, kde mohu volit

Volební místo každého voliče závisí na adrese jeho trvalého pobytu. Číslo svého volebního okrsku i adresu volební místnosti se každý občan dozví z obálky s volebními lístky, kterou obdrží poštou.

Ve městech se volební místnosti většinou nacházejí ve školách, menší obce je většinou zřizují na obecních úřadech. Součástí sady hlasovacích lístků je také leták se všemi potřebnými informacemi.

Občané ČR s voličskými průkazy mohou volit kdekoliv na území republiky. Uplatnit své volební právo mohou i lidé, kteří se zrovna nacházejí v karanténě či izolaci.

Někomu stále nepřišly voličské průkazy. Možná ještě leží na poště

Parlamentní volby

Pravidla voleb a kroužkování

Voličem je státní občan ČR, který alespoň druhý den voleb dosáhl nejméně 18 let věku. Ve volební místnosti se volič prokazuje platným občanským průkazem či cestovním pasem ČR. Zastoupení není přípustné.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Ze závažných důvodů lze požádat obecní úřad (a ve dnech voleb okrskovou volební komisi) o umožnění hlasování mimo volební místnost. Další možností je požádat obecní úřad o vydání voličského průkazu, nejzazší termín byl v případě voleb 2021 středa 6. října.

Ve volbách do dolní komory Parlamentu může volič označit až čtyři kandidáty z listiny jedné strany, hnutí nebo koalice. Přednost jim udělí zakroužkováním jejich pořadového čísla.

U voleb kroužkovala třetina lidí, voličů Pirátů a STAN polovina

Domácí

Kandidáti ve volbách: strany a jejich volební programy

Do poslaneckých voleb 2021 bylo zaregistrováno 22 uskupení. Čísla, pod nimiž strany a hnutí kandidují, losuje Státní volební komise. Určují pak pořadí, ve kterém Český statistický úřad (ČSÚ) strany uvádí na oficiálním volebním webu.

Kandidáti pro volby do poslanecké sněmovny 2021

Vol. čísloNázev strany, hnutí či koaliceVolební lídr
1Strana zelenýchMagdalena Davis
2Švýcarská demokracieTomáš Raždík
3Volný blokLubomír Volný
4Svoboda a přímá demokracie (SPD)Tomio Okamura
5Česká strana sociálně demokratická (ČSSD)Jan Hamáček
6Pravý blokPetr Cibulka
7Aliance národních silVladimíra Vítová
8Trikolóra Svobodní SoukromníciZuzana Majerová Zahradníková
9Aliance pro budoucnostPavel Sehnal
10Hnutí Pramenybez celostátního lídra
11Levicebez celostátního lídra
12PřísahaRobert Šlachta
13SPOLU (Markéta Pekarová Adamová /Petr Fiala / Marian Jerečka
14Senioři 21Jaromír Fojtík
15Urza.czMartin Urza
16Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska)Radim Špaček
17Piráti a StarostovéIvan Bartoš / Vít Rakušan
18Komunistická strana Čech a MoravyVojtěch Filip
19Moravské zemské hnutíOndřej Hýsek
20ANO 2011Andrej Babiš
21Otevřeme Česko normálnímu životuJakub Olbert
22MoravanéCtirad Musil

Více informací o kandidátkách najdete v přehledu kandidátů podle krajů.

Jak vycházejí volební průzkumy, proč se výsledky často liší a co říkají ty aktuální

Parlamentní volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám