Hlavní obsah

U voleb kroužkovala třetina lidí, voličů Pirátů a STAN polovina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V říjnových sněmovních volbách se ke kroužkování konkrétních kandidátů přihlásila více než třetina voličů (36 procent). Podle průzkumu agentury Stem/Mark byl nejčastější motivací pro preferenční hlas výběr důvěryhodné osobnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Lidé rovněž reflektovali na profil kandidáta, ať už se týká věku, povolání či titulů. Necelá třetina lidí přiznala, že v rámci koaliční kandidátky preferovala nominanty jednoho subjektu a zhruba desetina záměrně vybírala ženy.

Nejčastěji využili kroužkování voliči koalice Pirátů a STAN (52 procent). Stoupenců koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a lidovci) kroužkovalo 48 procent. Výrazně méně se k preferenčním hlasům uchýlili voliči ANO (26 procent) a SPD (25 procent).

S výsledky voleb je spokojena méně než polovina lidí

Domácí

Podle agentury v případě koalice SPOLU převažovala „pozitivní motivace” daná například osobností kandidáta. „U voličů Pirátů a Starostů se projevovala často i negativní motivace (část kroužkovala z nevole vůči Pirátům a část dokonce přešla ke koalici SPOLU),” uvedl  Stem/Mark.

Nejčastěji voliči využili všechny čtyři preferenční hlasy (45 procent).

Piráti mají analýzu debaklu, mezi viníky zahrnuli i Rakušana

Domácí

Výzvy kroužkování kandidátů zaznamenala zhruba třetina voličů, nejčastěji se jednalo o voliče koalice Pirátů a STAN (42 procent), před příznivci koalice SPOLU (37 procent). V případě voličů ANO a SPD to byla zhruba čtvrtina lidí.

Piráti kvůli kroužkování na společných kandidátkách přišli o řadu křesel, která místo nich obsadili nominanti STAN.

Rozhodování na poslední chvíli

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že téměř polovina voličů se definitivně rozhodla, koho volit, až v posledním měsíci před volbami a zhruba třetina lidí změnila během této doby své rozhodnutí. Tito lidé nejčastěji dali hlas koalici SPOLU (27 procent), Pirátům a STAN (16 procent), případně hnutí ANO (15 procent).

Průzkum proběhl od 22. do 28. října a zapojilo se do něj 1302 respondentů.

Anketa

Používali jste při volbách kroužkování?
Ano
54,4 %
Ne
40,4 %
Nevolil/la jsem
5,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 307 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám