Hlavní obsah

Babiš u mladých pohořel. Studentské volby drtivě vyhrály koalice

• Aktualizováno

Studentské volby, které se konaly v pondělí a v úterý na středních školách po celé České republice, vyhrála koalice Pirátů a STAN před koalicí Spolu. Až s velkým odstupem za nimi je hnutí ANO a také Zelení. Platný hlas ve sněmovních „volbách nanečisto” odevzdalo 40 899 středoškolských studentů starších 15 let.

Výsledky studentských voleb

Článek

Koalice Pirátů a STAN získala v hlasování studentů 30,4 procenta hlasů, koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) 29,4 procenta.

Až na třetím místě se umístilo hnutí ANO 2011 se ziskem 8,5 procenta a na čtvrtém místě Strana zelených (7,1 procenta).

Pouze tyto čtyři subjekty získaly více než pět procent hlasů. Z těch, co by neuspěly, má k této hranici má mezi studenty nejblíže SPD (4 procenta) a Volný blok (3,3 procenta). Kompletní výsledky lze najít na webu projektu zde.

První tři úspěšné subjekty bodují i v průzkumech mezi voličskou populací, tam však má v posledních týdnech jednoznačně navrch ANO.

Další průzkum: ANO by opět vyhrálo, ne však tak drtivě

Domácí

Projekt, jehož cílem je podpora „aktivního, zodpovědného a sebevědomého občanství budoucích prvovoličů“ uspořádal již po dvanácté vzdělávací program JSNS společnosti Člověk v tísni.

Podle ředitele vzdělávacího programu JSNS a iniciátora „voleb nanečisto” Karla Strachoty se ve volbách potvrdily již dřívější rozdíly v preferencích studentů z gymnázií, odborných škol a učilišť. Zatímco u gymnazistů by se ANO s 4,6 procenta hlasů do Sněmovny vůbec nedostalo, na učilištích skončilo druhé a podpořilo ho 16,4 procenta žáků. Studenti středních odborných škol a učilišť by navíc do Sněmovny poslali ještě hnutí SPD. Na odborných školách ho volilo pět procent žáků a mezi učni 9,9 procenta. Úspěch sklidili na učilištích i komunisté s 5,2 procenta hlasů.

Ochutnávka příštích voleb, tvrdí iniciátor projektu

Do projektu se letos zapojilo 335 škol, výsledky jich v řádném termínu odeslalo 312.

Při hlasování zasedly studentské volební komise a voliči museli prokázat svou totožnost. Po ukončení voleb komise sečetla platné hlasovací lístky a výsledky poslala k dalšímu zpracování sociologické agentuře Millward Brown.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Studentské volby na Gymnáziu Jihlava

„Po jedenácti letech pořádání Studentských voleb je zřejmé, že volební preference studentů naznačují, jak v dlouhodobější perspektivě dopadnou řádné volby. Strany, jejichž obliba u studentů trvale narůstala, se dostávají nahoru i ve skutečných volbách. A naopak, strany s opačnou trajektorií výsledků ve volbách nanečisto, jdou dolů ve volbách skutečných,“ uvedl Strachota.

Od reálných voleb se ale výsledky studentského hlasování v minulosti výrazně lišily. Před sněmovními volbami v roce 2017 studentské volby vyhráli Piráti s téměř 25 procenty hlasů. Druhé hnutí ANO mělo 11,88 procenta hlasů, na dalších místech se umístily TOP 09 a SPD. Víc než pět procent potřebných pro vstup do Sněmovny získali od studentů ještě Zelení, ODS a hnutí Sportovci. Hlasy tehdy odevzdalo o 831 studentů méně než letos.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Studentské volby na střední škole obchodní a obchodním učilišti v Belgické ulici v Praze

Koho volit do Sněmovny? Volební programy stran a hlavní témata politických debat

Volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám