Hlavní obsah

Volby by drtivě vyhrálo ANO

Aktualizováno

Podle předvolebního průzkumu STEM, který ve čtvrtek zveřejnila stanice CNN Prima News, má nyní největší šance na vítězství ve volbách hnutí ANO. Získalo by 31,1 procenta hlasů, v pořadí druhá koalice SPOLU by měla zhruba o 10 procent hlasů méně.

Článek

Koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) by nasbírala 21,7 procenta, na třetím místě by byli Piráti se STAN (18,7), následují SPD (11,2) a KSČM (5,8).

V průzkumu skončily pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny ČSSD (4,6), Přísaha (3,3) a Trikolóra se Svobodnými a Soukromníky (3,1).

ANO by při tomto výsledku získalo 76 mandátů, SPOLU 50, Piráti a STAN 43, SPD 22 a KSČM devět.

Výzkum probíhal mezi 9. a 12. srpnem a odpovídalo v něm 1013 občanů ČR starších 18 let. Volby do Poslanecké sněmovny se uskuteční 8. a 9. října.

Šéfové stran si to rozdají v šesti krajích

Domácí

O první příčku v preferencích v posledních měsících bojují tři uskupení: vládní ANO, SPOLU a koalice Pirátů a STAN.

Hlasy zajišťující Sněmovnu by si podle většiny dosavadních průzkumů měla zajistit SPD, na hraně vstupu se pohybují ČSSD a KSČM a blízko sněmovních bran je nové uskupení Přísaha. Až se znatelným odstupem se zatím pohybuje Trikolóra se Svobodnými a Soukromníky.

Aktuální průzkum poukazuje na už dříve patrný pokles u Pirátů se STAN. Tato koalice si podle STEM stále dobře stojí u mladých voličů, mezi lidmi ve středním a zejména vyšším věku ovšem ztrácí.

Piráti a STAN: Nechali jsme se zatlačit do defenzivy

Parlamentní volby

I předchozí průzkumy naznačovaly, že hnutí ANO zastavilo pokles, či dokonce roste, a že Piráti se STAN ztrácejí, výsledky však byly vyrovnanější.

Třeba podle červencového průzkumu Medianu by ANO získalo 26 procent, SPOLU 21,5 a Piráti se STAN 20 procent hlasů. Do Sněmovny by pronikla také SPD (7), Přísaha (6,5) a KSČM (6), ČSSD by nejspíš poslanecké lavice opustila (4,5).

Volební zákon nově: Jak by vypadala Sněmovna, kdyby nová pravidla platila už dřív

Volby

Výzkumníci Medianu k tomu při publikaci výsledků na začátku srpna uvedli, že z hlediska potenciálu jsou ANO a SPOLU téměř vyrovnané.

CVVM vyšel o něco dříve publikovaný červencový model tak, že ANO by bralo 23,5 procenta, SPOLU 21,5 a Piráti se STAN 21 procent. Uspěla by ještě SPD (9), KSČM (8) a ČSSD (6,5).

Jak vycházejí volební průzkumy, proč se výsledky často liší a co říkají ty aktuální

Parlamentní volby

V předchozím průzkumu za červen STEM konstatoval, že se „zastavuje propad hlavní vládní strany a růst podpory novým koalicím není zaručen“.

ANO by tehdy podle výzkumníků STEMu vyhrálo s 26,7 procenta před Piráty se STAN (24,1) a SPOLU (17,4). Uspěly by ještě SPD (10,9), ČSSD (5,5), KSČM (5,5) a Přísaha (5,1).

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám