Hlavní obsah

Hlasování začalo, lidé v izolaci či karanténě mohou volit na drive-in stanovištích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na některém z 82 stanovišť mohou od středy hlasovat lidé, kteří jsou kvůli koronaviru v izolaci či karanténě. Kolika osob se tato možnost hlasování přesně týká, není z dat, které úřady zveřejňují, zřejmé. Podle údajů České správy sociálního zabezpečení a ministerstva zdravotnictví má nyní nemoc covid-19 celkem 7900 lidí a v karanténě je s elektronickou neschopenkou 2223 zaměstnanců i živnostníků, kteří si platí nemocenské pojištění.

Volby v karanténěVideo: Novinky

 
Článek

Volit z auta na drive-in stanovišti lze od 8 do 17 hodin. Stanoviště jsou dostupná v každém okrese a lze je nalézt na interaktivní mapě.

Na drive-in u budovy Správy a údržby silnic v Českých Budějovicích se ve středu ráno voliči zrovna nehrnuli. Za první půlhodinu po otevření dorazili pouze dva. „Bydlím hned tady na konci ulice a pro mě je to úplně ideální. Jestli mám jít volit támhle do hospůdky ke Korbelům, nebo sem, vyjde v podstatě na stejno,“ sdělil Právu muž, který podle svých slov patří mezi pravidelné voliče.

Hrad lékaře neposlechne, hospitalizace Zemana není v plánu

Domácí

„Rozhodně bych si nenechal ujít volby jen kvůli karanténě. Je to důležité,“ řekl.

Voliči se prokazovali pasem nebo občanským průkazem a také potvrzením, že jsou v karanténě. „Pokud potvrzení o karanténě z nějakého důvodu nemají, podepíší čestné prohlášení,“ vysvětlovala předsedkyně komise Lenka Malovcová z jihočeského krajského úřadu.

Konstatovala, že volební účast je výrazně nižší i vzhledem k nižšímu počtu karantén v Českých Budějovicích i v Jihočeském kraji. „Loni při krajských volbách přijelo v celém Jihočeském kraji asi 430 lidí a na tomto stanovišti v Českých Budějovicích bylo kolem sta voličů. Nyní jsou však počty karantén i izolací v porovnání s těmito předchozími volbami asi čtvrtinové,“ vysvětlila.

I lidé bez roušky mohou volit

Volby

Na severu Moravy a ve Slezsku mohou ve středu lidé volit na šesti místech. Krajský úřad zřídil v každém okrese jedno.

„Při výběru drive-in stanovišť jsme dbali na dostupnost, dopravní obslužnost s ohledem na zachování plynulosti provozu a také na respektování soukromí pro voliče, kteří je hodlají využít,” vysvětlil ředitel moravskoslezského krajského úřadu Tomáš Kotyza s tím, že hlasování na volebních stanovištích zajišťují tříčlenné komise složené ze zaměstnanců kraje.

„Členové zvláštní volební komise mají vyšší míru ochranných prostředků, tedy ochranný oblek, štít, respirátor a rukavice. Voliči by měli mít respirátory,“ upozornil šéf odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec.

V Ostravě prvního voliče v autě zaznamenali hned po 8. hodině. Člen komise zkontroloval, zda je dotyčný šofér v izolaci či karanténě, vydal mu obálku, do níž muž ve voze vložil hlasovací lístek a obálku hodil do připravené urny. Během první půl hodiny po otevření drive-in ostravského stanoviště dorazili ještě další tři lidé, kteří odvolili.

„Kromě drive-in stanovišť jsou ještě další dva zvláštní způsoby hlasování. Je to hlasování v pobytových zařízeních uzavřených krajskou hygienickou stanicí, ta jsou v tuto chvíli v ČR jenom dvě. Dále si mohou voliči v karanténě, kteří se nemohli zúčastnit drive-in hlasování, na příslušném krajském úřadě objednat speciální komisi s přenosnou schránkou, která přijede nim domů,” uvedl Jirovec.

Koho volit do Sněmovny? Volební programy stran a hlavní témata politických debat

Volby

Poslední možnost získat voličský průkaz

Do středy lze ještě na obecním úřadu domovské obce požádat o vydání voličského průkazu v případě, že chce člověk volit mimo místo trvalého bydliště.

V pobytových zařízeních typu LDN, sociálních služeb či domovů pro seniory, která budou tou dobou z nařízení krajské hygienické stanice uzavřena, bude možné hlasovat od čtvrtka mezi 8. a 22. hodinou do pátku od 8 do 18 hodin.

Krajský úřad do daných zařízení vyšle volební komisi, která je ve vymezené době obejde. Hlasovat mohou i zaměstnanci.

Jak získat a uplatnit voličský průkaz v jednotlivých volbách

Volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám