Hlavní obsah

I lidé bez roušky mohou volit

Jiří Mach, Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přípravy a průběh nadcházejících voleb do Sněmovny popsal v rozhovoru pro Právo ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec. Upozornil, že nelze odepřít právo volit těm, co si odmítnou nasadit roušku, mohou tím ale spáchat přestupek.

Foto: MV ČR

Ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec

Článek

Jaká opatření se budou muset dodržovat ve volebních místnostech?

Bude tam platit mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které stanovuje povinnost nošení ochrany dýchacích cest v podobě respirátoru nebo obdobného prostředku.

Podle směrnice ministerstva vnitra měly obecní úřady též pro voliče a členy komisí zajistit dostatečné množství dezinfekčních prostředků na ruce a prostředky na dezinfekci ploch.

Může komise zabránit v hlasování voliči, který nedodržuje opatření?

Předně věříme, že voliči a členové okrskových volebních komisí se k sobě budou chovat ohleduplně a budou opatření, jejichž nedodržení může být posouzeno jako přestupek na úseku ochrany veřejného zdraví, dodržovat.

V karanténě se začne volit už ve středu

Volby

Případné nedodržení opatření ministerstva zdravotnictví však nemůže vést k odepření práva volit. Takový volič by tak měl být okrskovou volební komisí co nejrychleji odbaven, aby nedocházelo ke zvyšování rizika nákazy.

Děly se excesy při loňských krajských volbách?

Ministerstvo vnitra nezaznamenalo závažnější incidenty.

Bude to tentokrát pro komisaře náročnější?

Neřekl bych, že letošní volby budou pro členy komisí náročnější. Možná jen v tom, že lze očekávat vyšší volební účast. Ministerstvo vnitra i Český statistický úřad se snaží členům komisí poskytovat maximální metodickou pomoc.

Unikátní pokus, jak odhadnout výsledky voleb. Zapojte se i vy

Parlamentní volby

Jaký byl loni zájem o alternativní způsob voleb pro voliče v karanténě či izolaci?

Tyto zvláštní způsoby využilo zhruba 6500 voličů.

Kde se lidé dočtou, kde jsou drive-in místa?

Krajské úřady zveřejnily už v září na svých webech umístění jednotlivých volebních stanovišť. Ministerstvo vnitra pak na základě podkladů od krajů umístilo na svých webových stránkách přehlednou mapu, kde jsou zaznamenána všechna stanoviště.

Musí se prokázat nějakým dokumentem, že jsou v karanténě nebo v izolaci?

Podle speciálního volebního zákona č. 296/2021 Sb., o zvláštních způsobech hlasování prokáže volič oprávnění hlasovat zvláštním způsobem potvrzením vydaným poskytovatelem zdravotních služeb nebo rozhodnutím krajské hygienické stanice anebo jiným věrohodným způsobem, popřípadě vyplní a vlastnoručně podepíše před komisí pro hlasování čestné prohlášení, že je v karanténě nebo izolaci.

Přednostní hlasy: Jak funguje kroužkování v jednotlivých českých volbách

Volby

Za osobu v karanténě nebo izolaci se považuje též osoba, která se prokáže listinným nebo elektronickým potvrzením o pozitivním výsledku testu. To platí obecně pro všechny zvláštní způsoby hlasování, tedy i pro hlasování do zvláštní přenosné volební schránky.

To je pak třeba odlišit od klasického hlasování do přenosné volební schránky, což mohou využít voliči, kteří v karanténě nebo izolaci z důvodu covidu-19 nejsou, ale mohou mít jiný závažný důvod, pro který nemohou navštívit volební místnost.

Jaký zájem o alternativní hlasování očekáváte nyní?

Uvidíme, jaký bude vývoj počtu pozitivně testovaných osob. Teď jsme pod úrovní z loňského období. Současně ale platí, že o volby do Sněmovny je větší zájem. Očekávám, že se budeme pohybovat v podobných číslech jako při loňských volbách.

Volební týden
5. 10. Nejzazší termín, kdy mají být do domácností doručeny volební lístky. Jinak je vydají i komise ve volebních místnostech.
6. 10. od 8.00 do 17.00. Volby z auta pro osoby v karanténě nebo izolaci, aspoň jedno místo v každém okrese.
6. 10. do 16.00. Vydávají se voličské průkazy na obecních úřadech. Lze se dostavit i osobně a požádat na místě.
7. 10. od 8.00 do 22.00 a 8. 10. od 8.00 do 18.00. Speciální volební komise obejdou sociální zařízení, která budou tou dobou z nařízení krajské hygienické stanice uzavřena.
7. 10. do 20.00. Lze telefonicky objednat speciální komisi pro volbu z domova.
8. 10. od 8.00 do 22.00 a 9. 10. od 8.00 do 14.00. Speciální komise obcházejí domácnosti.
8. 10. od 14.00 do 22.00 a 9. 10. od 8.00 do 14.00. Řádné volby ve volebních místnostech.

Reklama

Výběr článků

Načítám