Hlavní obsah

Okamura: Zacílíme i na voliče levice

Jan Martinek, Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda SPD Tomio Okamura v rozhovoru pro Právo řekl, že jeho hnutí by mohlo být v budoucnu alternativou i pro voliče ČSSD a KSČM, které se do Sněmovny nedostaly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomio Okamura krátce poté, co v pátek odvolil.

Článek

Považujete váš výsledek 9,5 procenta a dvacet mandátů za neúspěch? Je to méně než minule.

Ukázalo se, že SPD volilo přibližně stejně voličů, tedy zhruba půl milionu. Ti byli s naší prací spokojeni a znovu nám dali hlas. Byla vyšší volební účast, takže na mandáty máme méně.

Napříště můžeme být alternativou i pro sociálně citlivé voliče, kteří volili ČSSD a KSČM

Pozitivní bezesporu je, že na euroskeptické, vlastenecké scéně přibylo asi pět procent voličů a jejich hlasy se rozdrobily mezi strany, které neuspěly, jako je Přísaha a Trikolóra.

Těchto voličů si vážíme a rádi bychom jim nabídli, aby nás volili. Ukázalo se, že jsme jedinou relevantní vlasteneckou a euroskeptickou silou. Napříště můžeme být alternativou i pro sociálně citlivé, levicové voliče, kteří dřív volili ČSSD a KSČM.

Chcete zůstat místopředsedou Sněmovny?

V současné době se povedou dvojí jednání. A to ohledně ustavení Sněmovny, kde prosazujeme v souladu s rozhodnutím občanů ve volbách, aby měly všechny strany v jejím vedení poměrné zastoupení.

Předseda Sněmovny bude mít klíčovou roli. ANO post nenabídneme, vzkazuje vítěz voleb

Parlamentní volby

Přece nejde o mě. SPD volilo půl milionu voličů a doufám, že nikdo nechce tyto hlasy zpochybňovat. A co se týče jednání o vládě: koalice Spolu a PirSTAN už deklarovaly, že mají 108 poslanců, ale průběh vyjednávání nebude zdaleka jednoduchý.

Udržet pětikoalici, i když je to spíš jen čtyřkoalice, protože pirátů je málo, bude mimořádně složité. Čtyři roky volebního období jsou velmi dlouhá doba a strany naslibovaly mnoho nereálných věcí. Jsem zvědav, komu a jak sáhnou na peníze.

Navíc před každými volbami se budou strany koalice muset proti sobě vzájemně vymezovat, bude mezi nimi určité napětí a z tohoto pohledu 108 hlasů není mnoho. Bude také záviset na tom, zda prezident Zeman dodrží avizovaný krok a pověří sestavením vlády předsedu nejsilnější jednotlivé strany, což je ANO.

Babiš už nemá s kým vyjednávat, říká Stanjura

Parlamentní volby

Složení nové vlády se tak může protáhnout, zvlášť když prezident pověří Babiše i napodruhé. To jsme už na horizontu několika měsíců. Budou se blížit podzimní komunální volby, kampaň bude probíhat od jara a může se stát, že strany se budou proti sobě vymezovat ještě předtím, než začnou vládnout. Takže v delším horizontu pro nás není nic ztraceno.

Do Sněmovny se za lidovce dostal i váš starší bratr Hayato. V minulosti jste měli kvůli rozdílným politickým názorům dost napjaté vztahy.

Upřímně jsem se tomu musel v dobrém slova smyslu smát. Mám bratra rád a v dětství by nás ani jednoho nenapadlo, že dva Okamurové budou jednoho dne sedět v českém parlamentu.

Hayato Okamura: Je dobře, že SPD je ze hry

Volby

Z profesionálního hlediska prosazujeme každý jiný program, on bude prosazovat program lidovců a je na něm, jak uspěje. Určitě dojde k zajímavé situaci na první schůzi, kdy budeme sedět ještě ne podle klubů, ale podle abecedy, takže budeme vedle sebe. To bude nepochybně bonbonek pro fotografy, je to mimořádně pozoruhodný moment.

Reklama

Výběr článků

Načítám