Hlavní obsah

Někomu stále nepřišly voličské průkazy. Možná ještě leží na poště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Už jen pár hodin zbývá do otevření volebních místností, části obyvatel ale hrozí, že si své zástupce ve sněmovně nebude moci vybrat. Česká pošta jim totiž nedoručila voličský průkaz, který je nutný v případě, že člověk volí mimo své trvalé bydliště. Paradoxní navíc je, že pokud byl průkaz vydán, ale nedoručen, nelze ani odjet odvolit zpátky domů. Podle České pošty nejde o masivní problém.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Nevyplněný voličský průkaz

Článek

„Stále čekám na dodání, pošta ho ztratila. Už ho prý našla a zítra má přijít,” posteskl si na Facebooku jeden z občanů, který potřebuje odvolit prostřednictvím volebního průkazu.

S podobnými příběhy se to na sociálních sítích jen hemží, na zvýšené množství dotazů, co dělat, když nepřijde průkaz, upozornil v pátek také spolek Milion chvilek.

Lidé rozhodují o Babišovi či o změně

Parlamentní volby

Podle České pošty však nejde o rozsáhlý problém. „Neevidujeme masivní stížnosti na nedoručení voličských průkazů, jedná se o jednotky případů. Tento počet je srovnatelný s rokem 2017,” odpověděl Novinkám mluvčí Matyáš Vitík.

Šel jsem se tedy poptat na poštu a vida, průkaz tam byl. Nikdo mi nic neřekl, a kdybych se po něm nezačal pídit sám, tak neodvolím.
jeden z žadatelů o voličský průkaz

I přesto, že voličský průkaz lidem žijícím na přechodné adrese umožňuje uplatnit ústavou zaručené právo volit, pošta s doručováním průkazu nenakládá jinak než se standardní zásilkou.

První Češi v zahraničí odvolili

Volby

„Záleží na odesilateli, tedy na úřadu, jakou formu dopisu zvolí. Jsme zodpovědní za přepravu zásilky, nikoli za obsah, takže ani nevíme, že doručujeme voličský průkaz,” vysvětluje Vitík.

Zeptejte se na poště

Ze zkušenosti z minulých voleb už lidé vědí, že se vyplatí zeptat se na příslušné pobočce pošty, zda tam na ně jejich průkaz nečeká.

Zeman musel mít vyřízený voličský průkaz už dřív

Parlamentní volby

„Žádal jsem si o voličský průkaz poštou 21. září. Vzhledem k tomu, že jsem ho ve čtvrtek, den před volbami, stále neměl, rozhodl jsem se zavolat na městský úřad. Potvrdili mi, že žádost obdrželi, průkaz vystavili a odeslali,” popsal Novinkám pan Vojtěch, který je původem z Náchoda, ale nyní žije v Praze.

„Šel jsem se tedy poptat na poštu a vida, průkaz tam byl. Nikdo mi nic neřekl, a kdybych se po něm nezačal pídit sám, tak neodvolím,” dodal.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Ve chvíli, kdy úřad průkaz vydá, daného člověka vyškrtne v místě trvalého bydliště ze seznamu voličů. Pokud tedy pošta průkaz včas nedoručí, tak člověk nemůže odvolit ani tam.

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se na území České republiky konají v pátek 8. října a v sobotu 9. října 2021. První den probíhá hlasování od 14:00 do 22:00, druhý den od 8:00 do 14:00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám