Hlavní obsah

Minář vytvořil spolek Pro ČR. Za koronaviru to bude mít těžší, míní politolog

Novinky, ČTK, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vytvořit sílu, která změní Česko k lepšímu, to je jeden z cílů spolku Pro ČR, který založil bývalý předseda Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář. Vyplývá to z dokumentů ve veřejném rejstříku. Minář se netají ambicemi uspět příští rok ve sněmovních volbách, podle politologa Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity to ale nebude mít lehké, a to i kvůli epidemii koronaviru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mikuláš Minář

Článek

Spolek Pro ČR má spojovat lidi odhodlané dělat pro ČR „to nejlepší“, kteří chtějí přemýšlet o problémech země, vytvářet vize změny a angažovat se v jejich prosazování, uvádějí dokumenty v rejstříku.

„Sníme o zemi s kvalitními politiky i aktivními občany. Sníme o zemi rozkvétající: svobodné i zodpovědné, spravedlivé i bezpečné, o zemi, kde se na nikoho nezapomíná. Věříme, že pokud se v tomto úsilí o pozitivní proměnu naší země spojí lidé, kteří to vidí stejně, vytvoří společně sílu, která promění Českou republiku k lepšímu,“ stojí v dokumentech.

Minář počátkem října uvedl, že chce s dalšími osobnostmi vytvořit projekt, který změní dynamiku hry a osloví voliče, které nynější opozice oslovit nedokáže. V rejstříku politických stran a hnutí, který vede ministerstvo vnitra, ale žádné hnutí stejného jména uvedeno není.

Minář uvedl, že spolek „slouží k přípravě nového politického projektu”. „Než začne doopravdy fungovat, zeptáme se lidí, jestli to chtějí. Půjdeme do politiky jen tehdy, když nás do ní jako své zástupce pošlou lidé z celé země,” poznamenal.

Opozice Mináře zklamala. Neslyšel jsem žádný plán, říká

Domácí

Spolek Milion chvilek dokázal přilákat na demonstrace až statisíce lidí nespokojených s politikou vlády či prezidenta. V boji o voliče bude ale s případným novým hnutím Minář začínat od nuly.

Politolog: Se zklamanými voliči ANO bych nepočítal

Podle politologa Lubomíra Kopečka to nové uskupení nebude mít jednoduché i kvůli epidemii koronaviru. „Stávající situace s koronavirem, která logicky koncentruje většinu pozornosti veřejnosti i médií, může dost zkomplikovat prosazení nové politické formace do povědomí lidí. Pro své zviditelnění jako sůl potřebuje zájem médií,“ řekl Kopeček Novinkám.

Politolog čeká, že Minářův subjekt nebude chtít spolupracovat s Babišovým ANO, jako nejpravděpodobnější vidí, že může brát voliče stávající opozici, případně by mohl oslovit prvovoliče nebo některé z těch, kteří nyní nevolí, i když mohou. Upozornil ale, že opoziční prostor je přeplněný. „Prosadit se tam nebude jednoduché,“ doplnil.

Těžko věřit, že Minář myslel spojování sil vážně, zaznívá od opozice

Domácí

Sám Minář avizoval, že se plánuje zaměřit také na zklamané voliče hnutí ANO, kteří považují stávající opozici za zdiskreditovanou. Kopeček mu v tomto moc šancí nedává.

„V danou chvíli reprezentuje po akci s Milionem chvilek především protibabišovský protest. Domnívat se, že bude atraktivní především pro voliče Babišova ANO, je trochu zvláštní,“ míní politolog.

Kvalitní tým za rok?

Minář by rád přilákal osobnosti, které za sebou mají profesní úspěchy a dodají subjektu punc důvěryhodnosti a kompetence. Kopeček má za to, že by to mohlo zafungovat například při zapojení známých starostů.

Nový šéf Milionu chvilek: Média jsou zavalena koronavirem, musíme hlídat vládu

Domácí

„Ale nejsem si vůbec jistý, jestli tohle stačí pro celostátní úspěch. Starostenské politické subjekty bývají obvykle hodně lokálně zakotveny a dost nerovnoměrně rozprostřeny po České republice. Vybudovat stranu, která by byla úspěšná ve volbách do Poslanecké sněmovny, vyžaduje poměrně velkou kádrovou základnu a organizaci,“ uvedl politolog.

Upozornil, že je také třeba naplnit solidními jmény kandidátky v krajích a vytvořit si zázemí pro vedení efektivní volební kampaně. „To všechno chce spoustu energie a také čas. Do sněmovních voleb je nějakých dvanáct měsíců, což není mnoho,“ uzavřel Kopeček.

Anketa

Volili byste spolek Pro ČR Mikuláše Mináře v příštích volbách do Sněmovny?
Ano
11,4 %
Ne
88,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3465 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám