Hlavní obsah

Září lámalo rekordy. Bylo celosvětově nejteplejší v historii měření

Novinky, Filip Šára

Minulý měsíc byl nejteplejším zářím v historii měření. Neobvykle vysoké teploty zaznamenávali hlavně na Středním východě a v částech Jižní Ameriky a Austrálie, ale i v Evropě, uvedla ve středu evropská služba pro sledování klimatu Copernicus Climate Change Service (C3S). Také v Česku bylo září teplotně docela nadprůměrné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letošní září bylo celosvětově nejteplejší v historii měřeníVideo: Reuters

 
Článek

Vědci tvrdí, že vysoké teploty v letošním roce, které rozšiřují dlouhodobý trend oteplování způsobený mj. emisemi plynů zachycujících teplo, hrály hlavní roli při různých katastrofách - od požárů v Kalifornii a ruské Arktidě až po povodně v Asii. Navíc teploty v oblasti Sibiře dále stoupaly nad normální hodnoty, což způsobilo zvýšené tání ledu.

Sibiř ničí požáry. Od začátku roku shořelo přes čtyři a půl milionu hektarů lesa

Evropa

Celosvětově bylo toto září o 0,05 stupně Celsia teplejší než stejný měsíc loni a o 0,08 °C teplejší než v roce 2016, ukázaly údaje z programu C3S. Až do letoška byla září let 2016 a 2019 těmi nejvíce horkými v historii.

Evropa jako celek nyní taktéž zažila své nejteplejší září, připomíná stanice CNN, a to s průměrnými teplotami až o 0,2 °C vyššími než před dvěma roky, což byl minulý rekord.

Extrémní sucha mohou být ve střední Evropě až sedmkrát častější, tvrdí odborníci

Věda a školy

A jaké bylo v tomto ohledu září v ČR? „Přesná a konečná data bude mít spočítaná snad do konce týdne Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). My nemáme k dispozici veškerá data z meteorologických stanic, nicméně podle předběžných výpočtů bylo letošní září teplotně nadprůměrné (normál let 1981-2010 je 12,8 °C), srážkově průměrné (normál let 1981-2010 je 58 mm),“ sdělila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Nový radar lépe ukáže, kde opravdu prší

Věda a školy

„Délka slunečního svitu byla též nadprůměrná,“ dodala meteoroložka s tím, že průměrně u nás v září svítí slunce 153 hodin.

Nejteplejší rok v historii?

Během posledních tří měsíců letošního roku budou probíhat klimatické události, jako je kupříkladu fenomén La Niña, rovněž se předpokládají nízké úrovně tloušťky podzimního arktického mořského ledu.

Klimatická změna zpomalí hurikány a tajfuny. A to není dobré

Věda a školy

To vše bude ovlivňovat, zda se rok 2020 jako celek stane tím nejteplejším v historii, cituje evropské odborníky agentura Reuters.

Existuje soubor klimatických událostí se souhrnným označením El Niño/Jižní oscilace. Jde o přírodní klimatické kyvadlo, které vychyluje teploty v tropickém Pacifiku buď do chladné (La Niña), nebo teplé fáze (El Niño). Konkrétně je jev La Niña charakterizován zesílením pasátů a následným zesílením studeného Peruánského proudu, který přináší chladné vody až do rovníkových oblastí. Podmínky pro jeho vznik vedou např. k aktivnějšímu vzniku hurikánů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám