Hlavní obsah

Virgin Galactic zahájil prodej lístků na lety do vesmíru. Cena takřka 10 milionů korun

New York

Soukromá kosmická společnost Virgin Galactic ve středu zahájila prodej lístků na lety do vesmíru soukromým osobám. Zájemci za jedno sedadlo zaplatí nejméně 450 tisíc dolarů (9,7 milionu Kč). Firma Brita Richarda Bransona, který se jako první miliardář podíval k pomyslné hranici vesmíru, to podle agentury DPA uvedla ve svém úterním sdělení.

Foto: Profimedia.cz

Richard Branson na palubě VSS Unity.

Článek

Za zmíněnou částku zákazníci získají 1,5hodinový let, při němž má kosmická loď strávit několik minut v prostředí nulové gravitace.

Společnost už má asi 600 rezervací ze svého prvního kola prodeje vstupenek, které cestu do suborbitálního prostoru vyčíslilo na zhruba 200 až 250 tisíc dolarů za jedno místo – byly tak zhruba o polovinu levnější než nyní, připomínají stanice CNN a CNBC.

Modifikovaný Boeing 747 vynesl raketu s nákladem a pak ji zdárně odhodil

Věda a školy

Virgin Galactic provozuje pro tyto účely raketoplán SpaceShipTwo s názvem VSS Unity, který startuje pod křídly nosného letadla zvaného VMS Eve, od kterého se oddělí ve výšce 15 kilometrů. Nyní je stroj VSS Unity dočasně odstaven kvůli údržbě a vylepšování VMS Eve, což má pokračovat až do poloviny letošního roku, připomíná portál Space.com. Testy by měly ale čekat  celou flotilu.

Bransonova raketa měla při historickém letu vážné potíže. Do odvolání nesmí z hangáru

Amerika

Společnost ostatně loni na podzim oznámila, že kvůli problémům se svou lodí odkládá komerční lety k hranicím vesmíru na třetí až čtvrtý kvartál roku 2022.

Bransonova Virgin Galactic odkládá komerční lety k hranicím kosmu

Zahraniční

Souboj miliardářů

Virgin Galactic není jedinou společností, která chce zpeněžit vesmírnou turistiku. Několik cestujících už vyslal do vesmíru zakladatel Amazonu Jeff Bezos a jeho společnost Blue Origin. Poptávka po dalších jejich letenkách je vysoká.

V devadesáti do vesmíru. Kapitán Kirk se životní výzvy nezalekl

Muži

Loni strávili ve vesmíru několik dní i čtyři neprofesionální kosmonauti na palubě kosmické lodi Crew Dragon. Dopravní prostředek společnosti SpaceX podnikatele a miliardáře Elona Muska s nimi několikrát oblétl Zemi.

První posádka složená jen z civilistů zamířila do kosmu. A hned na tři dny

Věda a školy

Sedmdesátiletý Branson se spolu se dvěma ženami a třemi astronauty vydal na své přibližně 90minutové vesmírné dobrodružství loni 11. července. Nosný letoun dopravil vesmírnou loď VSS Unity nejprve do výšky asi 14 kilometrů. Ta pak pokračovala dále k hranici vesmíru, která se nachází ve výšce 100 kilometrů.

Miliardář Branson doletěl k hranici vesmíru. Životní zážitek, vzkázal

Svět

Bezos se za hranici kosmického prostoru vydal 20. července. Skutečnost, že odstartoval devět dní po Bransonovi, však Bezose nevyvedla z míry, jelikož Branson podle něj do vesmíru nedoletěl. Unity totiž vystoupal jen nad 80 kilometrů a tuto výšku uznávají za hranici vesmíru „jen čtyři procenta světa“, nechal se slyšet šéf Blue Origin.

Miliardář Bezos dobyl hranici vesmíru

Věda a školy

Jeho modul s posádkou – včetně Bezose samotného – totiž vystoupal až do výšky 107 km.

Akcie Virgin Galacticu každopádně po aktuálním oznámení přidávají zhruba 30 procent. Od začátku roku ale byly pod tlakem a ztratily přes 22 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám