Hlavní obsah

Venuše se představuje ve své největší jasnosti

Novinky,

O zajímavou podívanou na obloze se v těchto dnech stará sousední planeta Venuše. Je maximálně jasná, v neděli navíc nastala její konjunkce s Měsícem. „Úplně nejjasnější bude v pondělí 27. dubna ve 20 hodin SELČ, ale ten rozdíl oproti předchozím dnům už bude jen nepatrný,” sdělil Novinkám tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan. V neděli jsme pohled na Venuši natočili.

Venuše je nejzářivější v dubnuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Venuši lidé za soumraku vidí vysoko nad jihozápadem.

V pondělí 27. dubna dosahuje planeta své největší zářivosti, objeví se na nebi jako srpek osvícený zhruba z 25 procent. To může na první pohled znít nelogicky a nabízí se námitka, „jak je to možné, že teď má největší jasnost, ta by měla být největší, když bude osvětlený celý kotouč planety...”

„Avšak jasnost Venuše je závislá nejen na procentu osvětlené části planety, kterou vidíme, ale také na její vzdálenosti. Takže když vidíme celý osvětlený kotouč planety, tehdy je Venuše nejdále (na straně za Sluncem), naopak když vidíme Venuši blížící se na oběžné dráze kolem Slunce směrem k Zemi, nevidíme sice celou její osvětlenou část, ale blízkost planety přispěje k velkému jasu,” vysvětlil Suchan.

Záhadné těleso Oumuamua má být podle vědců aktivní mezihvězdný asteroid

Věda a školy

Z dohledu nám Venuše zmizí na konci května, kolem 3. června bude zcela neviditelná, protože bude procházet mezi Zemí a Sluncem a bude schována za sluneční září.

Venuše je sice jasná a blízká, přesto většinou neviditelná

Při pohledu ze Země je Venuše po Slunci a našem Měsíci třetím nejjasnějším objektem na obloze. Je to nejjasnější planeta, protože je nejbližší planetou k Zemi a její husté mraky oxidu uhličitého a kyseliny sírové odrážejí 70 procent světla, které na ni dopadá ze Slunce.

Jenže jak připomíná agentura Reuters, po většinu roku je z naší perspektivy neviditelná, skrytá sluneční září. Venuše je viditelná jen několik měsíců v roce ve chvíli, kdy se dostane do nejvzdálenějšího bodu od Slunce. Jeden z těchto okamžiků nastal právě tento měsíc.

BEZ KOMENTÁŘE: Měsíc a menší Venuše na noční obloze nad Krkonošemi (26. dubna)Video: Zuzana Křesťanová, Novinky

Venuše dospěla do své tzv. maximální východní elongace neboli nejvzdálenějšího bodu od Slunce na noční obloze 24. března. Zhruba 50 procent planety bylo v tu chvíli osvíceno. „Český ekvivalent pro pojem elongace nepoužíváme, obecně jde o maximální východní (tedy večer) nebo západní (ráno) úhlové vzdálení od Slunce na obloze,” objasnil pro Novinky Suchan.

Znovu se pak objeví, ale jako „ranní hvězda”, během třetího týdne v červnu. Dne 10. července dosáhne své největší zářivosti jako ranní hvězda, kdy bude opět ozářena zhruba její čtvrtina. Maximální západní elongace, tedy nejvzdálenější bod od Slunce na ranní obloze, nastane 13. srpna. V tu chvíli bude osvícena polovina planety.

Kometa se bohužel rozpadla

„Ve výhledu příštích dnů a týdnů budou viditelné před rozbřeskem i jasnější Jupiter, Saturn a Mars, kvůli tomu si ale bude třeba přivstat,” dodal ještě Suchan.

Nad Českem létají Muskovy „hvězdné vláčky”. Natočili jsme je

Věda a školy

Jarní obloha však přinesla i určité zklamání, a to kometu C2019 Y4 (ATLAS). V březnu a počátkem dubna podle astronomů získala hodně na jasnosti a zdálo se, že ji v květnu lidé uvidí pouhýma očima jako jasnou a dobře pozorovatelnou. Nakonec se ale rozpadla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám