Hlavní obsah

Vědci se budou zabývat tím, jak se nevidomí orientují ve městech

Právo, Vladimír Klepáč

Naučit se pomyslně vidět svět tak, jak jej vnímají nevidomí, je cílem nového unikátního projektu tří českých univerzit.

Foto: Novinky

Pohled vodicího psa a nevidomého na jeho neviditelnou trasu

Článek

Nejde jen o to pochopit, jak se jen s pomocí své bílé hole nebo vodicího psa orientují v centrech rušných měst, ale snahou je přijít na to, jak a po­dle čeho se učí projít těmito lokalitami, které jim zpočátku připomínají bludiště.

Pochopení tohoto principu umožní vytvořit opatření usnadňující nevidomým pohyb ve městech.

Pochopení vodicích linií

V Evropě žije zhruba 30 milionů nevidomých a slabozrakých. V Česku je jich asi sto tisíc. Přestože se jim snaží pomáhat stát i neziskové organizace, podle odborníků je to nedostatečné.

Projekt odborníků z Masarykovy a z Mendelovy univerzity v Brně a také z pražské Karlovy univerzity chce jít ve vztahu k poznání světa nevidomých mnohem dále, než kam se odborníci dosud dostali.

Se slepeckou holí se prohání skateparkem a sní svůj velký sen

Muži

Podle tvůrců projektu bude nutné zavřít oči a snažit se vnímat město potmě. S projektem pomohou vědcům také desítky nevidomých dobrovolníků.

„Čeká nás například analýza takzvaných vodicích linií, kterých se nevidomí při průchodu centrem měst drží,“ řekla Právu Hana Porkertová z Mendelovy univerzity.

Nepoznaný svět tmy

Porkertová zdůraznila, že svět slepců je samozřejmě jiný než ten, který vnímají ostatní lidé. Bílé hole neslouží jen ke kontrole prostoru, jímž se nevidomý chystá projít. Postižený s holí hledá svoji vodicí linii, jíž se drží.

Linií je obrubník, okraj chodníku nebo na sebe navazující fasády domů. Trasa je uložena v paměti. Zvuk hole klepající o chodník nebo o vodicí linii je signálem napomáhajícím s orientací a zároveň cenným vodítkem pro poznání terénu. Svět nevidomých je podle vědců v mnoha ohledech nepoznaný.

S implantátem do mozku „vidí“ i slepí

Věda a školy

„Víme, že například takzvaná reklamní áčka před obchody jsou pro nevidomé velkým problémem. Přesto, pokud na ně postižení narazí, znamená to sice komplikaci, ale zorientují se v prostoru. Nám jde i o to pochopit, jak to dělají,“ vysvětlila Porkertová.

Výzkum potrvá tři roky, jeho cílem je shromáždit základní data, která napomohou k dalším výzkumům nejen v Česku, ale i v zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám