Hlavní obsah

Se slepeckou holí se prohání skateparkem a sní svůj velký sen

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhluboka se nadechne, vezme do ruky slepeckou hůl a odrazí se. Tak začíná svoji jízdu na skateboardu 19letý Japonec Ryusei Ouchi. Mladý muž trpící od dětství oční vadou, která mu v průběhu let způsobila téměř kompletní oslepnutí, předvádí triky, za něž by se nemuseli stydět ani mnohem zkušenější jezdci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slepý Japonec jezdí ve skateparku za pomoci slepecké holeVideo: Reuters

 
Článek

Ouchi se narodil jako zdravé dítě, ve věku sedmi let mu však byla diagnostikována oční vada, která nakonec způsobila téměř kompletní oslepnutí. Když míří do skateparku, musí proto využít doprovodu slepeckého psa.

Se skateboardingem začal Ouchi před čtyřmi lety, kdy ještě viděl o něco lépe. „Musel jsem se to naučit, dokud nebylo úplně pozdě,“ říká o své dovednosti.

Dnes tak dokáže seskočit ze schodů, prohánět se po rampách a to vše se slepeckou holí v ruce, která mu pomáhá v orientaci mezi překážkami, jež pro nevidomého jezdce mohou znamenat nebezpečí. „To k tomu prostě patří,“ říká odhodlaně skateboardista.

Olympijský sen

Ve městě Tokorozawa, které leží severně od Tokia, si Ouchi vybudoval v místní komunitě náležitý respekt, o čemž svědčí i fanouškovská základna na sociálních sítích.

Za světluškami vyráží Čech na kole. Uživí tak rodinu

Muži

Skateboarding se příští rok objeví poprvé na olympiádě, která se shodou okolností bude konat právě v Tokiu. Bohužel pro Ouchiho, na seznam paralympijských sportů prozatím zařazen nebyl.

„Doufám, že jednoho dne se toho dočkám. Chci ve skateboardingu pokračovat, chci na sebe být hrdý a chci dál šířit můj příběh ve snaze upozornit na řadu problémů, které my nevidomí zažíváme. Přál bych si, aby nám společnost více porozuměla,“ dodává Ouchi.

Reklama

Výběr článků

Načítám