Hlavní obsah

V kabině od SpaceX netěsní záchod. Astronauti to při cestě z ISS budou muset vydržet

V kapslích od americké firmy SpaceX netěsnila toaleta. Astronauti to tak při své odkládané, ale blížící se zpáteční cestě z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) na Zemi budou muset vydržet, případně využít své upravené obleky. Pro další cesty sice už má být problém vyřešen, avšak kabinu, nyní kotvící u ISS, která má brzy dopravit část posádky zpět na zemský povrch, technici zatím opravit nemohou.

Foto: AFP PHOTO / NASA / HANDOUT, Profimedia.cz

Kapsle Crew Dragon Endeavour (s nefunkční toaletou), která se bude v listopadu vracet s posádkou z ISS zpět na Zemi.

Článek

Netěsnící toaleta ponechá astronauty při návratu domů bez „koupelny“ s tímto příslušenstvím a přinutí je nosit speciální „spodní prádlo“. Což však není nic neobvyklého – kosmonauti to běžně používají, aby si mohli takříkajíc ulevit ve skafandrech při startech raket, přistávání či během svých výstupů do volného kosmického prostoru, připomíná portál Space.com.

Záchod nečekaně selhal – nikoli poprvé a naposledy u kapslí SpaceX – na palubě lodi Crew Dragon Resilience během zářijové třídenní cesty kolem Země. Během mise nazvané Inspiration4 nevydržely spoje trubek palubní toalety, načež v důsledku toho moč unikala do místa pod podlahou Crew Dragonu.

Čtyřčlenná civilní posádka je z oběžné dráhy zpět na Zemi

Věda a školy

Inženýři si poprvé všimli problému s designem toalety až poté, co se civilisté Jared Isaacman, Sian Proctorová, Hayley Arceneauxová a Christopher Sembroski vrátili. (Šlo o první zcela amatérskou posádku, která obletěla Zemi bez profesionálního astronauta. Let civilní posádky umožnila skutečnost, že byl plně automatizovaný – pozn. red.)

„Ve skutečnosti jsme si toho nevšimli, dokud se posádka nevrátila. Ani ona si toho nevšimla,“ potvrdil na nedávné tiskové konferenci Bill Gerstenmaier ze SpaceX. „Když jsme dostali loď zpět, podívali jsme se pod podlahu a viděli, že tam byla kontaminace,“ dodal.

K ISS vyrazila nová posádka. Ve „zrecyklovaném” modulu firmy SpaceX

Věda a školy

Totožná chyba byla zjištěna také na kapsli Endeavour, která koncem dubna letěla s misí Crew-2 k ISS.

Endeavour kotví u ISS, nelze tedy opravit

Experti ze SpaceX, vesmírné společnosti podnikatele a miliardáře Elona Muska, již vyřešili problém v kapsli Resilience, která je tedy už nějakou dobu na Zemi, jenže kabina Endeavour se stejným WC je v současné době připojena k orbitální laboratoři a nelze ji tak aktuálně opravit.

Místo toho se členové pilotované mise Crew-2, Shane Kimbrough a Megan McArthurová z amerického vesmírného úřadu NASA, francouzský astronaut Thomas Pesquet z Evropské kosmické agentury (ESA) a Akihiko Hošide z japonské vesmírné agentury JAXA, budou na palubě lodi Endeavour muset spoléhat na „spodní prádlo“.

Astronauti Hošide a Pesquet chystali u ISS instalaci dalších solárních panelů

Věda a školy

„Naším záměrem je teď vůbec nepoužívat systém (toalety) pro návrat domů kvůli tomu, co jsme viděli minule u úniku tekutin,“ poznamenal podle serveru listu The Daily Mail manažer programu posádky Steve Stich z NASA.

Jak dlouho budou na palubě?

Zpravodajská stanice CNN podotýká, že NASA neuvedla, jak dlouho bude muset ona čtveřice mise Crew-2 (Kimbrough, McArthurová, Pesquet a Hošide) být na palubě kabiny Crew Dragon Endeavour s nefunkční toaletou.

Dosud se z ISS vracely pouze dvě kosmické lodě Crew Dragon s lidmi na palubě, přičemž první z těchto cest trvala 19 hodin, zatímco druhá „jen“ šest, píše CNN.

Na ISS vykládají nové zásoby. Včetně jídla na Vánoce

Věda a školy

V případě toalety ve třetím Crew Dragonu zvaném Endurance se Muskova společnost tím pádem rozhodla použít jiné řešení. „U chystané mise Crew-3 jsme problém v nádrži vyřešili tím, že jsme vytvořili celosvařovanou konstrukci bez spojů, které by se mohly rozlepit a rozpojit,“ vysvětlil Gerstenmaier.

Další odklady letů

Na ISS je aktuálně sedm astronautů. Další čtyři – Američané Raja Chari, Thomas Marshburn, Kayla Barronová (NASA) a Němec Matthias Maurer (ESA) – se k nim měli v rámci zmíněné mise Crew-3 připojit tento týden ve čtvrtek, jelikož ve středu měla po odkladech kvůli počasí konečně z Floridy odstartovat raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon Endurance od SpaceX.

Nicméně to bude zase jinak.

„Start nosné rakety Falcon 9 s kosmickou lodí Crew Dragon Endurance k misi Crew-3 se opět odkládá, a to ze středy 3. listopadu na neděli 7. listopadu. Návrat posádky Crew-2 se tím také odkládá – na 15. listopadu,“ informoval v úterý 2. listopadu na svém Twitteru odborník na kosmonautku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Kosmonauti na ISS opravili toaletu i výrobu kyslíku

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám