Hlavní obsah

Tažní ptáci tráví v Evropě více času. Někteří mohou přestat migrovat, tvrdí studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Stěhovaví ptáci tráví v Evropě delší období než v minulosti, vyplývá z nové studie vědců z britské Univerzity v Durhamu. Podle odborníků to vzbuzuje otázky, zda někteří ptáci přestanou v zimě podnikat cesty do teplejších krajin, informoval zpravodajský server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Mezi druhy, které možná přestanou migrovat, patří např. i slavík obecný, který obvykle zimuje v rovníkové Africe.

Článek

Některé druhy stěhovavých ptáků, které přelétávají přes Saharu, tráví ve svých evropských hnízdištích až o 60 dní déle než v minulosti, uvádí studie publikovaná v odborném časopise Global Change Biology.

Vědci analyzovali data sesbíraná za 50 let v africkém státě Gambie a na britském území Gibraltar a zkoumali rozdíly v datech příletů a odletů tažných ptáků z těchto lokalit. Mezi druhy, které podle nich možná přestanou migrovat, patří např. konipasi, slavík obecný či budníček větší.

Změny klimatu a dostupnost vegetace

Zatímco dříve se předpokládalo, že ptáci si načasují odlet do teplejších krajin podle délky dne, výsledky bádání podle mluvčího univerzity naznačují, že opeřenci činí „jemnější rozhodnutí“ v závislosti na faktorech, jako jsou změny klimatu a dostupnost vegetace.

Ruská věčně zmrzlá půda taje. Propadají se domy, ohrožuje to infrastrukturu

Věda a školy

„Pokud budou pokračovat trendy, které jsme zaznamenali v této studii, pak možná časem uvidíme, že někteří ptáci nebudou trávit čas v subsaharské Africe a místo toho budou celý rok v Evropě,“ poznamenal hlavní autor studie Kieran Lawrence z oddělení biologických věd v Durhamu.

„Změny v migračních návycích, které už teď pozorujeme, by mohly vést k delším obdobím rozmnožování u těchto druhů, a také by mohly mít vedlejší účinky na další druhy ve Spojeném království i v jejich tradičních zimovištích,“ řekl Lawrence.

Boj o potravu?

Pokud ptáci přestanou migrovat, mohlo by to podle něj přispět ke konkurenčnímu boji o potravu v podzimních a zimních měsících. V Africe by mohla mít ztráta opeřenců dopady na místní ekosystémy – na konzumaci hmyzu, rozptyl semen a opylení.

Ukazatelem kvality životního prostředí velkých měst jsou pestrá ptačí společenstva

Věda a školy

Na výzkumu se podílel i vědec Stephen Willis. Ten zmínil, že jeho tým vyvine nový model, který bude simulovat migraci ptáků a budoucí scénáře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám