Hlavní obsah

Světový rekordman v pojídání chilli hledá lék na oči

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Chilli je lék,“ tvrdí čerstvý český, ale fakticky i světový rekordman v pojídání extrémně pálivých chilli papriček, Radim Řehůřek z Radošova na Třebíčsku. Jeho tvrzení je víc než oprávněné.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Radim Řehůřek při úspěšném pokusu o rekord, v němž nejde o exhibici, ale o hledání léku

Článek

Trpí totiž Usherovým syndromem, vzácnou genetickou poruchou, která vede ke kombinaci ztráty sluchu a zrakového postižení, zároveň s poruchami rovnováhy. Se sluchem mu pomáhá kochleární implantát, proti téměř ztracenému zraku se nečekaně ukázaly jako účinné právě chilli papričky. Léčebné metody Řehůřka už prověřují lékaři a farmaceuti.

Hluchoslepý chilli maniak z Radošova překonal bolestivý rekord

Muži

Letos 48letý muž měl pikantní jídla rád od malička. „Tehdy šlo o cibuli, česnek, křen či maďarskou pálivou papriku, nic jiného k dostání nebylo. Do jídla jsem si to vydatně přidával, maminka se zlobila,“ směje se.

Naslouchal tělu

Zvláštní záliba se ale časem ukázala jako potvrzení teorie o tom, že organismus si umí sám říct, co mu přináší prospěch. „Mně nepřišlo, že bych byl v konzumaci pálivých papriček nějak mimořádný. Teprve když mě hned několik známých upozornilo, že to, co já, nikdo nesnese, začal jsem o tom přemýšlet,“ vzpomíná muž, kterému náhoda či osud zároveň přihrály do cesty střední zdravotnické vzdělání a zájem o léčivé byliny.

Potraviny, které zlepší váš zrak a pomohou předcházet nemocem očí

Zdraví

Objíždění tuzemských soutěží, tzv. chilližroutů, se dostavilo ruku v ruce s poznáním, že ony pálivé šoky, které jeho organismus pravidelně testují, vlastně působí blahodárně právě na zrak. Z extraktu papriček vyrobil mazání a oční kapky.

„Začalo mě sledovat několik lékařů, jsou překvapeni účinkem. Měl jsem jen takzvaný světlocit, nyní už vidím obrysy,“ popsal rekordman, který na registraci nového léku spolupracuje s malou farmaceutickou firmou. Jak zdůrazňuje, o giganty zájem nemá. Nechce, aby se věc stala zdrojem něčích astronomických výdělků.

Vypalováním vnitřností si můžete zajistit delší život, ale i ztrátu paměti

Muži

Pozitivní dopad na prokrvování oční sliznice potvrzuje i rekordmanova manželka. „Navnadil mě, a tak jsem si chilli papričky sama začala dopřávat. A dnes už skoro nenosím brýle,“ říká. Jak ale vzápětí zdůrazňuje, jde skutečně o střídmé ochutnávání – manželovým výkonům se blížit nechystá.

13 za 10 minut

Ten z 19. listopadu 2020 zanesl Radima Řehůřka mezi oficiálně potvrzené rekordmany. Za deset minut dokázal pozřít 93 gramů čisté váhy pálivých paprik odrůdy Trinidad Moruga Scorpion, které jsou co do záruky obsahu účinného alkaloidu de facto na prvním místě.

V jednadvaceti začala ztrácet zrak, vyšetření ukázalo, že se jedná o roztroušenou sklerózu

Zdraví

Jsou více než dvoutisíckrát pálivější než klasické feferonky, jen tak pro srovnání. Řehůřek jich během té chvilky snědl 13. Bez zapíjení tučným mlékem či zajídání špekem. Běžného smrtelníka by odrovnala jediná. Dostal by křeče a volala by se záchranka.

„Míváme pojídání čehokoli spojené s exhibicí. Tohle je ale jiné. Příběh pana Řehůřka je příběhem hledání možnosti léčení zraku,“ podtrhnul prezident Agentury Dobrý den, která rekord světové váhy zaregistrovala, Miroslav Marek.

Reklama

Výběr článků

Načítám