Hlavní obsah

Sucho a nepravidelné deště ohrožují pěstování kakaových bobů v Kamerunu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Yaoundé

Změny počasí zapříčiněné globálním oteplováním ohrožují pěstování kakaových bobů v Kamerunu, což je pro třetího největšího producenta této plodiny v Africe - po Pobřeží slonoviny a Ghaně - velký problém. Vývoz kakaa tvořil v roce 2019 přes 15 procent všech příjmů z exportu, životně na něm závisí řada drobných farmářů, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Kakaovník v Kamerunu na ilustrační fotografii

Článek

Výdělky z pěstování kakaa stačily rodině farmáře Richarda Ambassy Mbassigy na pořízení všeho potřebného více než šest desítek let. Jeho kakaovníky ale nedávno uschly kvůli nepravidelným dešťům a delším obdobím sucha.

Sedmasedmdesátiletý farmář nyní sotva naplní jeden padesátikilový pytel. Dříve jich obvykle naplnil osm.

Mbassiga, jehož děti díky penězům z farmaření vystudovaly, má nyní problém nakoupit základní potřeby.

Bouřky jsou pomalejší. Záplavy v Evropě budou 14x častější, tvrdí studie

Evropa

„Všechno uschlo. Tohle byla kdysi ukázková plantáž, ale kvůli suchu jsem přišel o tři hektary. Jak teď budu se svou rodinou žít?” tázal se farmář.

Jiný farmář se přeorientoval na rajčata

Janvier Atangana, který pěstoval kakao ve stejném regionu jako Mbassiga, se kvůli klimatické změně přeorientoval na rajčata.

„Pokud se kakau nedaří, musím si najít jinou plodinu. Musím své děti poslat do školy a postarat se o rodinu. Život je těžký,” prohlásil muž.

Vědci uvedli, že region do budoucna zažije při oteplení o 2 °C oproti předindustriální úrovni ještě četnější a intenzivnější sucha

Kamerunu se nedaří dosáhnout svého dlouhodobého cíle zvýšení produkce kakaa na více než 300 tisíc tun ročně, jak uvedl Raymond Adengoyo, který vede národní studii dopadů klimatických změn na pěstování hlavní suroviny pro výrobu čokolády.

Pití kakaa zrychluje funkci mozku

Zdraví

„Zápasíme s tím, abychom vyprodukovali 250 tisíc tun. Normálně se na jednom dobře obhospodařovaném hektaru vyprodukuje tuna kakaa, ale farmáři stěží vypěstují 500 kilogramů,” dodal Adengoyo.

Emise mohou zničit některé ekonomiky

Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC) při OSN ve zprávě z roku 2014 uvedl, že pokud i nadále porostou emise oxidu uhličitého, dojde ke zničení ekonomik spoléhajících se na produkci této plodiny.

Kakaovníkům se daří ve vlhkých, rovníkových oblastech, kde se střídá sluneční svit se silnými dešti. Ze zemí západní a střední Afriky pochází až 70 procent všech kakaových bobů.

Vedra, záplavy, výkyvy klimatu má na svědomí člověk. Červený kód, zní z OSN

Zahraniční

V poslední, v pondělí zveřejněné zprávě IPCC, vědci uvedli, že region do budoucna zažije při oteplení o 2 stupně Celsia oproti předindustriální úrovni ještě četnější a intenzivnější sucha. Ke spuštění nevratných změn po celém světě dojde už při zvýšení teploty o 1,5 stupně Celsia, kterou lidstvo možná překoná už ve 30. letech tohoto století.

Tchaj-wan sužuje nejhorší sucho za sto let

Věda a školy

Zemědělci se budou muset přizpůsobit změnám počasí. Například tím, že začnou pěstovat v družstvech, aby snížili náklady. „Individuální pěstování kakaa nemůže dál dlouhodobě přežít,” předpověděl Adengoyo.

Reklama

Související články

Banánům hrozí vyhynutí

Nelze vyloučit, že v budoucnu už nikdo nebude stát ve frontě na banány, ať už bude politická či hospodářská situace jakákoli – toto ovoce už totiž možná nebude...

Výběr článků

Načítám