Hlavní obsah

Vedra, záplavy, výkyvy klimatu má na svědomí člověk. Červený kód, zní z OSN

– Ženeva

S dosud nejvážnějším varováním ohledně globálního oteplování přišel v pondělí Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC), který působí při OSN. Podle vědců jsou velké klimatické změny nevyhnutelné, protože se planeta v každém případě ohřeje o 1,5 stupně Celsia oproti předindustriální úrovni, otázkou jen zůstává, jak rychle.

Foto: Kia Johnson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

I při respektování nejambicióznějšího plánu překonáme tuto teplotní hranici ve 30. letech tohoto století, což podle vědců přinese extrémní změny počasí a spustí nezvratné změny po celém světě.

Podle vědců teplota na zemi během dvaceti let v každém případě stoupne 1,5 stupně Celsia oproti předindustriální úrovni a nebudou tak dodrženy závazky z pařížské klimatické dohody.

Brabec: Povodně a sucho teď budou chodit ruku v ruce

Domácí

Lidská činnost jednoznačně způsobila růst teploty na Zemi, stojí za nedávnými zásadními výkyvy klimatu, vlnou veder či záplavami a vedla k menší stabilitě celé planety, uvedl ve své v pondělí zveřejněné zprávě Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC).

Vědci, kteří připravovali zprávu, se shodují na potřebě snížit emise všech skleníkových plynů a nejen oxidu uhličitého, kterému je věnována největší pozornost. Obavy budí zejména emise metanu, který produkuje živočišná výroba a uniká i při těžbě zemního plynu nebo ropy. Plány na nulové emise CO2 jsou nezbytné, ale přinesou kýžený efekt, jen když vlády prosadí také rychlé a zásadní snížení všech emisí, upozorňuje zpráva, která je už šestou od roku 1988.

Globální oteplování nezvratně poškozuje přírodu a lesní a mořské ekosystémy už nebudou mít dost sil, aby lidem pomáhaly s bojem proti klimatickým změnám. Jejich kapacita vstřebávat skleníkové plyny bude nižší a lidé na ně nesmějí ve svých plánech tolik spoléhat, uvádí zpráva.

Brusel chce místo spalovacích motorů elektromobily. Lpění jen na jednom řešení je nesmysl, tvrdí čeští vědci

Věda a školy

V roce 2019 byla koncentrace CO2 v atmosféře nejvyšší za poslední dva miliony let. Koncentrace metanu a oxidu dusného jsou nejvyšší za posledních 800 tisíc let, uvedl panel OSN. Přítomnost těchto plynů v atmosféře zabraňuje úniku určité části tepla vytvořeného slunečními paprsky zpět do vesmíru a zajišťuje tak dostatečné teplo na Zemi, jejich vysoká koncentrace ale vede k oteplování. Od roku 1970 teplota na povrchu Země podle zprávy stoupá nejrychleji v historii.

Celosvětově se teplota oproti předindustriální době zvýšila o 1,2 stupně Celsia a kritická hranice 1,5 stupně se nejspíš překoná zhruba o deset let dříve, než vědci původně odhadovali.

Bez lidského přičinění by velmi pravděpodobně nenastal žádný z extrémních klimatických jevů posledních let, jako jsou vlny veder nebo záplavy. „Je velmi pravděpodobné, že epizody s vydatnými srážkami budou ve většině regionů s dalším globálním oteplováním intenzivnější a častější,“ uvádí se ve zprávě.

Umíráček pro uhlí 

Generální tajemník OSN António Guterres po zveřejnění zprávy varoval: „Je to červený kód pro lidstvo, varovné zvonění je ohlušující a důkazy jsou nezvratné – emise ze spalování fosilních paliv a odlesňování dusí naší planetu a vystavují miliardy lidí aktuálnímu riziku.“

Bouřky jsou pomalejší. Záplavy v Evropě budou 14x častější, tvrdí studie

Evropa

Vyzval pro ukončení provozu uhelných elektráren i průzkumu nových ložisek fosilních paliv. Vlády, podniky a investoři by se měli soustředit na nízkouhlíkovou budoucnost: „Tato zpráva musí být umíráčkem pro uhlí a fosilní paliva, než zničí naši planetu.“

Odborníci jednali o finální podobě zprávy virtuálně od 26. července. Zpráva zaměřená na fyzikální dopady změn klimatu pracovala se 14 tisíci odbornými články, na jejím obsahu a schválení se podílelo 234 odborníků a 195 vlád. V pondělí vydaný materiál je součástí již šesté hodnotící zprávy, kterou IPCC vydá v roce 2022. Minulá hodnotící zpráva vyšla v roce 2014.

Výběr článků

Načítám