Hlavní obsah

Studentka z Dánska navrhla samočisticí roušku

Právo, mcm, ARD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánská studentka přišla s nápadem, který zapadá do dnešní koronavirové doby. Navrhla totiž samočisticí masku. Teď musí ještě vyvinout model, který by se dal levně vyrobit ve statisících či mi­lionech kusů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Sara Lee Krogová (29) studuje design v městečku Kolding na jihu Dánska. Ke svému nápadu dospěla zajímavou oklikou: podílela se na návrzích pro obklady stěn vyrobených ze speciálního materiálu, jenž dokáže čistit vzduch v místnosti, například od výparů z jedovatých rozpouštědel nebo od zplodin aut.

Kašel s rouškou a bez ní. Je v tom extrémní rozdíl

Koronavirus

Během testů narazila i na to, že proces očisty – tzv. fotokatalytické samočištění – ničí také choroboplodné zárodky, viry či bakterie. To bylo v lednu, kdy si většina Dánů pod pojmem „Corona“ představovala spíše značku piva než znamení nové hrozby.

Zbývá však ještě spousta práce

Pak se však ukázalo, že svět se potýká s pandemií koronaviru, a její profesor jí dal za úkol najít materiál, který by se dal použít nejen k výrobě velkých obkladů na stěny, ale i pro ústenky. „Ptali jsme se sami sebe, zda by princip deaktivace virů nefungoval i v malém měřítku – od zdí jsme přešli k tělu, k obličeji,“ řekla Krogová.

Princip vysvětluje poměrně jednoduše: „Funguje to tak, že se do masky umístí oxid kovu.“ Když je pak tato látka ozařována ultrafialovým zářením, ničí organické látky, jako jsou viry nebo bakterie, v roušce. Tento proces lze opakovat, proto mají masky vybavené oxidy a drobnými ultrafialovými lampičkami obrovskou výhodu v tom, že je lze používat opakovaně.

Spoléhat se na roušky je nebezpečné, tvrdí švédský epidemiolog

Koronavirus

Jako zdroj energie pro lampičky v tkanině ústenky slouží nevelká baterie, obojí spojuje síť kabelů. Otázka tedy zní, jak to zařídit, aby baterie a kabely co nejméně rušily a překážely. Sara Krogová, její profesor a malý tým odborníků, který jim nyní pomáhá, mají tedy stále na čem pracovat. Mladá žena je však přesvědčena, že její nápad má něco do sebe. „Například v Anglii, kde jsou roušky povinné, je lidé často odhazují a ony se pak všude válejí. To je škoda!“ řekla.

Ve hře je i čas

Nelze samozřejmě vyloučit, že epidemie skončí dříve, než se její samočisticí roušky objeví na trhu. Odborníci ale soudí, že i pak bude Sářin nápad skvělý a přínosný.

Dánsko (k 19. srpnu)
Nakažení: 15 855
Nakažení aktuálně: 1705
Oběti: 621

Budou-li tyto masky účinné jak proti bakteriím a virům, tak třeba proti pylu či různým škodlivým látkám, neměla by být v budoucnu nouze o uživatele: zařadili by se mezi ně nejen lidé s onemocněními dýchacího ústrojí nebo alergici, ale třeba i starší a nemocní lidé, čelící příští, zcela normální chřipkové epidemii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám