Hlavní obsah

Stoletého želvího samce čeká zasloužený důchod. Diego pomohl zachránit svůj druh

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes sto let starý želví samec jménem Diego, zodpovědný za zplození zhruba 800 potomků, čímž podstatnou měrou přispěl k záchraně jednoho z druhů obřích želv na ekvádorském souostroví Galapágy, se vrací do svého přirozeného prostředí. V březnu se má dostat na své původní stanoviště na ostrově Española, odkud byl odvezen před více než 80 lety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: 100letý Diego se v březnu přestěhuje na svůj domovský ostrov na GalapágáchVideo: AP

 
Článek

Tento specifický poddruh želvy sloní s odborným názvem Chelonoidis hoodensis se dříve ocitl v kritickém stavu: podle stanice CNN zbývalo na Galapágách pouze posledních 15 kusů – z toho tři samci včetně Diega.

Jenže díky programu na obnovu obřích želv (The Giant Tortoise Restoration Initiative), který se začal rodit už v 60. letech minulého století, a s vydatným přispěním plodného Diega, tak už nyní mámě 2000 těchto jedinců.

Želvy ohrožovali piráti

Jednou z hlavních příčin mizení tohoto druhu obří želvy byli piráti, kteří nejen želvy sloní lovili kvůli potravě pro svoji posádku.

Mořská želva uplavala rekordních 35 400 kilometrů

Koktejl

Samotný Diego žil 30 let v zoo v americkém San Diegu v Kalifornii, než se stal součástí programu chovu v zajetí. Váží asi 80 kilogramů, je necelý metr dlouhý a při natažení nohou a dlouhého hubeného krku by mohl dosáhnout potenciálních rozměrů až 1,5 metru.

Probíhá příprava na návrat mezi další živočichy

Diego se teď podle listu The New York Times nachází ve speciálním centru na jiném ostrově Galapážského souostroví – Santa Cruz. V lednu se tam s ním zahájil tzv. karanténní proces, aby se mohl úspěšně vrátit do divoké přírody a nezanesl tam třeba semena z nějakých rostlin, které nejsou pro ostrov Española typické.

„Snížení genetické rozmanitosti by mohlo vést ke zdravotním komplikacím pro tento druh. Proto na ostrově Española pracujeme na tom, abychom tam přijímali co nejvíce jedinců těchto želvích druhů,“ vysvětlil podle agentury AP ředitel Národního parku Galapágy Jorge Carrión.

Dodal, že ostrov je také stanovištěm leguánů, lachtanů, hadů, ještěrek a všemožného mořského ptactva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám