Hlavní obsah

Spalničky „vymazávají“ paměť imunity

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrozba, jakou představují spalničky, je podle vědců „daleko větší, než jsme si dokázali představit“. Nemoc, která se v poslední době silně šíří, totiž zasahuje imunitní systém a dlouhodobě ho poškozuje. Vyplývá to ze dvou studií zveřejněných v časopisech Science a Science Immunology.

Foto: Profimedia.cz

Spalničky. Ilustrační foto

Článek

„Našli jsme opravdu silné důkazy, že spalničky vlastně ničí imunitní systém,“ řekl podle deníku The Guardian profesor Stephen Elledge, genetik z Harvard Medical School.

Imunitní systém vytváří jakési paměťové buňky, které zůstávají dlouhodobě v těle a umožňují mu rychle rozeznat a odstranit už dříve prodělanou nemoc. Po spalničkách však značná část těchto buněk zmizela.

Česko přišlo o status země bez spalniček, případů je už dvakrát víc než loni

Domácí

Výzkum ukázal, že spalničky likvidují přinejmenším devítinu, ale někdy téměř tři čtvrtiny těchto buněk. Děti, které spalničky prodělají, bývají pak více zranitelné vůči jiným nemocem, a to dlouho poté, co choroba odezněla.

Snižují tak účinnost obranného systému

„Spalničky v podstatě odstraňují schopnost účinně nás bránit,“ komentoval podle webu Live Science dopad spalniček na imunitní systém Elledgeův kolega Michael Mina z Harvard University.

Nemoc vlastně vymazává „paměť“ imunitního systému a narušuje jeho schopnost správně reagovat na choroby, které dítě prodělalo už dříve a po spalničkách je dostalo znovu.

Spalničkami od počátku roku onemocnělo již 479 lidí, počty nových případů začaly klesat

Domácí

Druhá studie ukázala, že nemoc poškozuje ještě jednu linii obrany v imunitním systému. Tělo vytváří imunitní buňky v tisících různých variant, aby dokázalo reagovat na nejrůznější nemoci.

Více imunitních buněk

Čím více druhů imunitních buněk existuje, tím je tělo bezpečnější. Spalničky však výrazně omezují tuto různorodost. Tělo má pak nejen méně protilátek, ale navíc i méně účinný imunitní systém.

Podle vedoucí druhé studie Velislavy Petrové z Cambridge může obnova imunitního systému trvat až pět let. Vědci proto nyní diskutují, zda by děti po spalničkách neměly být znovu očkovány. Podle studie z roku 2015 až do zavedení očkování proti spalničkám v 60. letech asi polovinu dětských úmrtí způsobily choroby, které děti dostaly po prodělání této nemoci.

Vědci už dříve soudili, že spalničky mají dopad na imunitní systém, protože po jejich prodělání rostl u pacientů počet úmrtí na jiné nemoci. Nový výzkum ukázal rozsah poškození tohoto systému, jaký mohou způsobit spalničky.

Reklama

Výběr článků

Načítám