Hlavní obsah

Sonda OSIRIS-REx letí se vzorky z planetky Bennu zpět k Zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Sonda OSIRIS-REx amerického úřadu NASA se po úspěšném splnění mise u asteroidu Bennu vydala v neděli 9. května na dvouapůlletou a 2,3 miliardy kilometrů dlouhou cestu zpět. Na Zemi má v září 2023 dopravit kapsli se vzorky odebranými z Bennu, načež podle záměrů vědců by se pak mohla zaměřit na zkoumání dalšího cíle, planetky Apophis, informoval server Space.com.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sonda OSIRIS-REx dorazila k asteroidu Bennu v roce 2018, loni odebrala vzorkyVideo: NASA'S GODDARD SPACE FLIGHT CENTER , AP

 
Článek

Je to už více než šest měsíců, co kosmická loď NASA jménem OSIRIS-REx sestoupila k asteroidu Bennu a na okamžik se dotkla povrchu, aby nashromáždila potřebné vzorky.

Materiálu je určitě dost

Realizace celého projektu začala v září 2016 vypuštěním sondy, která po dvouleté cestě dorazila začátkem prosince 2018 k Bennu. Poté OSIRIS-REx prováděla průzkum tělesa a připravovala se na splnění hlavního úkolu, odebrání vzorků.

Vesmírný majstrštyk: Americká sonda odebrala vzorky z asteroidu Bennu

Věda a školy

Vystřelit a zmizet. NASA zveřejnila strhující záběry z odběru vzorků na asteroidu

Věda a školy

Loni po testovacích přiblíženích k tělesu sonda 21. října provedla úspěšný manévr s nabráním dostatečného množství materiálu z povrchu planetky, připomíná agentura AP.

Hlavní vědec projektu Dante Lauretta podle listu The Guardian odhaduje, že sonda mohla získat 200 až 400 gramů vzorků, většinou drobných kousků, což je každopádně mnohem více než zamýšlených alespoň 60 gramů.

Sonda NASA část vzorků z asteroidu ztratila, i tak jich má ale pořád dost

Věda a školy

Odebrání nejméně 60 gramů prachu a kamení bylo splněno, ujistil americký vesmírný úřad už loni v říjnu, ačkoli se nejprve objevily zprávy, že část odebraného materiálu z povrchu asteroidu ze zařízení vypadla.

Fotka na rozloučenou

Co se týká aktuální „cesty domů”, aparát byl už téměř 300 kilometrů daleko od Bennu, když v neděli ve 22:00 SELČ spustil svůj hlavní motor a zamířil k Zemi. Stihl pořídit ještě poslední fotografii.

Poslední snímek planetky Bennu od sondy OSIRIS-REx.

V řídícím středisku NASA propuklo osazenstvo v jásot, když přibližně čtvrt hodiny po stanoveném čase pro odlet přišly od sondy údaje potvrzující zážeh motoru.

Voda byla na mateřském tělese, ze kterého Bennu pochází

Vědci mají o materiál z Bennu velký zájem, neboť jim umožní zjistit, jaké chemické látky a horniny planetka obsahuje. Podobná vesmírná tělesa v dávné minulosti totiž s sebou při dopadu na Zemi přinesla organický materiál, který je nutný pro vznik života.

Kromě mechanismu pro odběr vzorků je OSIRIS-REx vybavena i kamerovými systémy, laserovým výškoměrem a dalším zařízením.

Americká sonda identifikovala na planetce Bennu stopy vody

Věda a školy

Sonda již několik dnů po svém příletu k Bennu ohlásila na tělese stopy vody. Zjistila to spektrometrovým měřením při přibližování k planetce. Přístroje ukázaly, že na asteroidu jsou molekuly obsahující atomy kyslíku a vodíku v podobě hydroxylů, což jsou skupiny jednoho atomu vodíku s jedním atomem kyslíku.

Odborníci se domnívají, že tyto hydroxylové skupiny jsou přítomné ve vodonosných jílových minerálech, což znamená, že těleso Bennu kdysi bylo v kontaktu s vodou. Planetka je sama o sobě příliš malá, aby mohla hostit vodu, takže se předpokládá, že voda byla na mateřském tělese, ze kterého Bennu pochází.

Další cíl: Apophis

NASA v lednu sdělila, že vědci uvažují o dalším poslání sondy, až odevzdá vzorky z Bennu. Podle nich by novým cílem mohla být známější planetka Apophis, až se za osm let přiblíží k Zemi.

Pokud bude záměr schválen, dorazí OSIRIS-REx k tomuto tělesu v dubnu 2029, a to zhruba týden poté, co planetka podle astronomů ve vesmírném měřítku „těsně“ mine Zemi. Prosmýknout kolem ní by se měla ve vzdálenosti 31 900 kilometrů. To je takřka desetkrát blíže, než kolem naší planety obíhá Měsíc.

Sonda OSIRIS-REx by po návratu od Bennu mohla zamířit k dalšímu asteroidu

Věda a školy

Sonda by podle představ týmu mise postupovala obdobně jako u Bennu. Prováděla by s přibližováním postupné pozorování a nakonec by kolem tělesa obíhala.

OSIRIS-REx v září roku 2023 – podobně jako tomu bylo loni v prosinci při přepravě vzorků z asteroidu Ryugu japonskou sondou Hajabusa 2 – pošle vědcům jen malou kapsli se vzorky z Bennu, která má přistát na poušti v americkém Utahu.

V kapsli jsou skutečně vzorky z planetky, hlásí japonský vesmírný úřad

Věda a školy

Pak už bude mít sonda „volné ruce” na případnou další misi k jiným destinacím – zřejmě minimálně tedy k útvaru Apophis.

Sonda Voyager zachytila zvuk z hranic Sluneční soustavy. Je to hukot, který ale neslyšíme

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám