Hlavní obsah

Sníme s jídlem i jeho obal? Brněnští výzkumníci vyvíjejí jedlé balení na potraviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity (AF MENDELU) v Brně se zaměřili na obaly, které se dají sníst společně s potravinou. Nyní vyvíjejí jedlé balení na bázi bílkovin, které má charakter pružné kuchyňské fólie, variant však může být více. Obaly mohou být i ve spreji či tekuté, do kterých by se potraviny namáčely.

Foto: AF MENDELU

Studentka Barbora Smetanová se v brněnské laboratoři věnuje vývoji jedlých obalů na bázi bílkovin.

Článek

Hlavní výhodou jedlých balení je nejen jejich snadná výroba, ale také možnost snížit díky tomu množství vyprodukovaného odpadu, informuje MENDELU na webu.

Aby se netvořily mikroplasty

„Jedlé obaly představují jednu z cest, jak redukovat velké množství syntetických plastových obalů, které se v přírodě rozkládají až desítky let. Snížit se ale s jejich pomocí dá vyprodukovaný odpad celkově. Na výrobu jedlých obalů totiž dokážeme použít také odpadní suroviny jiných technologií,“ objasnila vědkyně Soňa Hermanová z Ústavu technologie potravin AF MENDELU.

Obalové materiály na čistě přírodní bázi podle ní navíc nepřispívají k tvorbě mikroplastů, které představují jako cizorodé částice do budoucna velkou neznámou – a možná i skutečně hrozbu – pro všechny organismy.

Mikroplasty poprvé odhaleny hluboko v plicích žijících pacientů

Věda a školy

Konkrétně studentka Barbora Smetanová se aktuálně v laboratoři věnuje vývoji jedlých obalů na bázi bílkovin, které mají charakter pružné kuchyňské fólie. Výroba směsi je podle ní jednoduchá a nenáročná na suroviny.

„Vyrobené fólie sice nejsou zcela bezbarvé a čiré, ale jejich průhlednost je dostatečná, aby bylo možné si potravinu důkladně prohlédnout. Navíc jsou obaly bez zápachu, a tak neovlivňují aroma samotné potraviny,“ popsala Smetanová. K přípravě obalu využívá studentka mléčný protein.

Vyřešit odolnost vůči vodě

V dalším kroku plánují vědci do jedlých fólií zakomponovat i aktivní složky, které by měly vylepšit výživovou hodnotu i funkčnost příslušného obalu. Podle jejich slov je nutné docílit přijatelných mechanických vlastností, které jsou nezbytným předpokladem při průmyslovém strojním balení potravin do fólie.

Vypij a sněz. Studenti z Prahy vyrábějí unikátní jedlé kelímky

Domácí

Stejně tak bude důležité vyřešit zvýšení odolnosti obalů vůči vodě, jelikož současné verze nejsou pro potraviny s vysokým obsahem vody vhodné. Obaly budou odborníci dále testovat v laboratořích.

Studentka z Brna výrazně modernizuje chovy ovcí a koz

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Rektorem Mendelovy univerzity bude Jan Mareš

Novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně bude šedesátiletý Jan Mareš, dosavadní děkan agronomické fakulty. Ve středu jej zvolil akademický senát. Kandidovali...

Výběr článků

Načítám