Hlavní obsah

Školka v Hruškách se po tornádu otevřela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrušky

První děti z Hrušek na Břeclavsku si ve středu užily hraček ve své mateřské škole. Vrátily se do ní spolu s pedagogy a dalšími pracovníky školky více než sedm měsíců poté, co budovu poničilo tornádo. Jen na zahradu zanesenou sklem a třískami zatím nikdo nesmí.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Děti v Hruškách na Břeclavsku 2. února 2022 poprvé zavítaly do zrekonstruované školky, kterou loni zničilo tornádo.

Článek

„Je to nádherný pocit. Konečně jsme ve svém. Doma a bez dojíždění,“ usmívala se Lenka Předinská, ředitelka školky. Středeční premiéra obnovené školky byla vykoupena mnoha hodinami práce zaměstnanců i rodičů při úklidu zničené stavby, ale také miliony korun, které padly na její opravu.

Zástupci škol se neshodnou, zda je správné ukončit testování na covid

Věda a školy

Venku si nehrají

Na večer 24. června minulého roku ředitelka nikdy nezapomene. „Volala jsem naší učitelce, která bydlí nedaleko, aby se šla podívat, jak dopadla školka, jestli se nic nestalo. Za chvíli se ozvala, že je tam spoušť. Co jsem na místě viděla, mi vyrazilo dech. Stromy vražené ve vchodových dveřích. Tornádo prošlo budovou, vnitřní vybavení odneslo na druhou stranu, kde zatarasilo dveře,“ vzpomínala Předinská.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nové vybavení pomáhali do školky nanosit dobrovolníci.

Bylo třeba řešit provoz školky. Napřed pomohly sousední Prušánky, pak region Podluží našel útočiště v Bojanovicích. Od září dojížděly dvě třídy školky do Lanžhota, nejmenší děti měly zázemí v prostorách místní firmy Forest Agro.

Teď jsou děti zpět v novotou zářící školce. „Ve třídě Berušek tornádo vše zničilo, museli jsme pořídit nový nábytek. V dalších třídách jsme ho repasovali, ale vidíme, že to není úplně ono. I když na první pohled nevypadal tak zle, vady se nakonec projevily. Ale ještě může sloužit a budeme ho postupně obměňovat,“ řekl Marek Babisz (KDU-ČSL), místostarosta Hrušek.

Zahradu je třeba vybagrovat, zbavit skla, skelné vaty a třísek
Lenka Předinská, ředitelka školky

Děti se však musí obejít bez zahrady. „Přijde na řadu, až počasí dovolí, půdu je třeba vybagrovat, zbavit skla, skelné vaty a třísek. Než bude zahrada, budeme chodit na procházky,“ řekla Předinská.

Lidé zasažení loňským tornádem podepsali smlouvy za 906 milionů

Ekonomika

Obec má obnovu připravenou, chce ji stihnout do června. „Uděláme to naopak, ke konci školního roku otevřeme novou zahradu školky. Bude to vlastně symbolické, v červnu máme první výročí tornáda,“ řekla starostka Jana Filipovičová (KDU-ČSL).

Dojíždění skončilo nejen pro předškoláky, kteří mířili do Lanžhota, ale i pro školní děti, jež se z azylu ve Tvrdonicích vrátí do školy, která byla poničena tornádem. Doprava dětí do exilu stála obec devadesát tisíc měsíčně. Celkem na to vynaložila 450 tisíc korun.

I škola je zase funkční, ale opravy ještě nekončí. „Vyučování v ní začne v pondělí. Střecha je hotová, interiéry máme opravené zčásti. Podlahy vyměníme o prázdninách a fasádu uděláme za provozu,“ řekla starostka.

Dispečer na Moravě zabránil katastrofě. Na poslední chvíli zastavil vlak před tornádem

Domácí

Stavbaři z Metrostavu původně zvažovali, že přes léto provedou jen nejnutnější zásahy, aby bylo možné v září obnovit provoz. Podrobnější průzkumy ale ukázaly, že stav budovy je v mnohém horší, než předpokládali. Mimo jiné museli zcela vyměnit střechu. Firma kromě práce na školce poskytla obci finanční dar 8,5 milionu korun na odstraňování škod.

Reklama

Výběr článků

Načítám