Hlavní obsah

Saturnova "Hvězda smrti" má podivnou tepelnou stopu

Novinky, pst

Saturnův měsíc Mimas byl už dříve překřtěn na Hvězdu smrti, protože se díky velkému kráteru podobá ničivé zbrani Impéria v šestidílném velkofilmu Hvězdné války. Nyní však překvapil vědce, když sonda Cassini pořídila jeho tepelnou stopu. Připomíná Pac-Mana ze stařičké počítačové hry.

Článek

Odborníci v NASA očekávali, že rozložení teplot na Saturnově měsíci bude mít běžný elipsoidní tvar s plynule přecházejícím rozhraním. Místo toho se objevila výseč s horký bodem. Snímek měsíce, který má v průměru téměř 400 kilometrů, byl pořízen 14. února.

Pac-Manovský obrazec ukazuje teplejší oblasti, zbytek měsíce je mnohem chladnější. Co způsobila tak neobvyklé rozložení, není vědcům zatím zcela jasné.

Předpokládá se, že měsíc Mimas je tvořen především z ledu s minimálním množstvím horniny. John Spencer z týmu, který analyzuje data z mise sondy Cassiny, předpokládá, že vysvětlením neobvyklého tepelného obrazu je rozdíl mezi odlišně hustými vrstvami na měsíčním povrchu - jako rozdíl mezi ledovými plotnami a místy s prašanem na sjezdovce.

Led sluneční paprsky a teplo odráží, zatímco prašan ho pohlcuje. Nicméně, přes takové vysvětlení vědci netuší, jak takové vrstvy na měsíci vznikly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám