Hlavní obsah

Raketa SpaceX je na kolizním kurzu s Měsícem. Ke srážce může dojít během několika týdnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část rakety Falcon 9 společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska je na kolizním kurzu s Měsícem poté, co strávila sedm let v kosmu. Pohybuje se však po „chaotické“ oběžné dráze a pozorovatelé vesmíru se domnívají, že ke střetu starého a nekontrolovatelného raketového stupně s Měsícem může dojít během několika týdnů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek (loňský start rakety Falcon 9; vpravo nahoře Měsíc)

Článek

Nosná raketa Falcon 9 odstartovala v únoru 2015 z Floridy s cílem vyslat meteorologický satelit amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) na cestu dlouhou milion a půl kilometrů.

Po dokončení dlouhého zážehu motorů a vyslání vesmírné observatoře NOAA na cestu do tzv. Langrangeova bodu (librační centrum, kde se vyvažují gravitační síly Země a Slunce; vzdálené 1,5 milionu km, čtyřikrát dále, než je Měsíc – pozn. red.) se však druhý stupeň rakety ocitl mimo provoz.

Teleskop Jamese Webba se dostal do Lagrangeova bodu 1,5 milionu kilometrů od Země

Věda a školy

V této fázi byl daný raketový posilovač tak vysoko, že neměl dostatek paliva k návratu do zemské atmosféry, ale také „postrádal energii k úniku z gravitace systému Země-Měsíc“, vysvětlil meteorolog Eric Berger v nedávném příspěvku na webu Ars Technica.

„Takže od té doby sledujeme poněkud chaotickou dráhu tohoto zbytku rakety,“ konstatoval Berger.

4. března?

Experti tvrdí, že raketa nyní míří k Měsíci rychlostí asi 2,58 km/s. Ke srážce zhruba čtyř tun „kosmického smetí“, které raketa představuje, s naší přirozenou družicí má dojít během několika týdnů.

Bill Gray, autor softwaru pro sledování objektů blízko Země, asteroidů, planetek a komet, uvedl, že horní stupeň Falconu 9 velmi pravděpodobně zasáhne odvrácenou stranu Měsíce blízko rovníku dne 4. března.

Musk odmítá, že jeho satelity zabírají místo na orbitě. Vejdou se tam desítky miliard družic, tvrdí

Věda a školy

Analytik zmínil, že objekt navíc „provedl blízký průlet kolem Měsíce 5. ledna“, ale „k dopadu či nějakému kontaktu dojde 4. března“. „Toto bude první neúmyslný případ kosmického odpadu, který zasáhl Měsíc, o kterém vím,“ dodal Gray.

O datu 4. března je přesvědčen i astrofyzik z Harvardské univerzity Jonathan McDowell. „Je to zajímavá věc, ale nejde o nic vážného,“ vyjádřil se na Twitteru.

Přesné místo dopadu rakety ovšem zůstává nejasné kvůli nepředvídatelnému vlivu slunečního světla, které na raketu působí, a kvůli „nejednoznačnosti měření rotačních period“, které mohou mírně změnit její dráhu. K upřesnění času a místa dopadu jsou zapotřebí další pozorování.

Pozorovatelné z naší planety to každopádně podle astronomů nebude. „A i kdyby se to stalo na přilehlé straně Měsíce, k nárazu dojde jen pár dní po novu,“ poznamenal Gray podle stanice 7NEWS.

Pozůstatky ruské rakety skončily v Tichém oceánu

Věda a školy

Odborníci nicméně doufají, že by jim srážka Měsíce s „vesmírným odpadem“ mohla poskytnout různé cenné vědecké údaje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám